Annons
Nyheter

Akka livs återigen utsatt för inbrott - tionde i år

I slutet av november i fjor utsattes Akka livs för ett rånförsök. Hittills i år har butiken haft tio inbrott och inbrottsförsök. Ägaren känner sig maktlös inför de återkommande glaskrossningarna och stölderna.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2008
Bara i år har Akka livs på Köpingegatan drabbats av tio inbrott och inbrottsförsök. Natten till i går slogs en ruta sönder och en snuskyl vandaliserades då tjuvarna tog sig in i butiken. Bild: Tomas Nyberg
Bara i år har Akka livs på Köpingegatan drabbats av tio inbrott och inbrottsförsök. Natten till i går slogs en ruta sönder och en snuskyl vandaliserades då tjuvarna tog sig in i butiken. Bild: Tomas NybergFoto: 

Klockan halv två på natten till fredagen väcktes Per-Eve Welin av att telefonen ringde. Det var polisen som berättade att det återigen varit inbrott i hans och hustruns matbutik på Köpingegatan. Fredagsnattens påhälsning var den tionde i år. Senast i fredags förra veckan drabbades butiken av ett inbrottsförsök.

- Vi kan inte fortsätta så här. Man sover på helspänn varje natt, säger Per-Eve Welin.

Annons

Förutom en sönderslagen ruta i entrén hade gärningsmännen tagit sig in i butiken och slagit sönder en snuskyl. Precis som vid tidigare inbrott tycks det ha varit tobak som var gärningsmännens mål.

- De hade slagit sönder hela snuskylen så det såg förfärligt ut, säger Per-Eve Welin.

Cigaretterna är numera förvarade i ett särskilt säkerhetsskåp. De har installerat larmsirener både inne och ute. Ett vaktbolag är kopplat till larmet och polisen gör återkommande kollar vid butiken. Men inget tycks stoppa dem som gång efter gång slår sönder rutor och tar sig in i butiken. Efter inbrott under natten till i går var polisen på plats redan inom ett par minuter. En polishund fick upp ett spår och följde efter två gärningsmän i flera kilometer. En hög mur gjorde dock att polishunden inte kunde fortsätta.

- Gärningsmännen hade riktig tur i natt. Det var verkligen nära att de åkte fast, säger Lenny Göransson, operativ chef för polisen i Trelleborg.

Per-Eve Welin uttrycker besvikelse över polisens arbete med inbrotten.

- De ska hjälpa till att skydda medborgarnas egendom. Men det här är inte klokt. Vi vet inte vad vi ska göra, säger han.

Enligt Lenny Göransson känner alla poliser i staden till händelserna vid Akka livs och är uppmanade att kolla butiken i mån av tid. Men någon fast bevakning kan de inte ha av butiken.

- Det har vi inte resurser till, säger han.

Vid ett par av de tidigare tillfällena har vittnen sett ungdomar vid butiken. De har senare pekat ut ett par misstänkta personer men enligt Tenie Ericsson, polisens förundersökningsledare, så är uppgifterna inte tillräckliga för att kalla in några misstänkta till förhör.

- Det är långt ifrån skälig misstanke. Vittnena har inte varit säkra till 100 procent och det minsta man tvekar så är det kört, säger han. Några konkreta spår efter gärningsmännen har polisen inte. Men utredningen pågår.

Annons

- Det ska gudarna veta att här jobbar vi med det så gott vi kan, säger Tenie Ericsson.

Att butiker som Akka livs och även Netto blir utsatta för upprepade brott beror enligt Tenie Ericsson på att de har sämre säkerhet än andra större butiker.

- Det finns ofta andra lösningar.

Han rekommenderar att butiken sätter upp jalusier för fönstren.

- Jag förstår ju butiksägarens frustration och obehaget att inte få vara ifred. Tyvärr tror jag att det är det enda som hjälper.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons