Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Nu måste vi få lite ordning på torpet. Jag har redan hunnit önska er, alla kära läsare, ett gott nytt år. Därför torde jag kunna känna mig garderad inför det förmaningstal jag i resterande rader kommer att attackera er med.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2004

Regler och bestämmelser kan ofta tyckas tråkiga och besvärande. Dylika måste dock finnas, tyvärr. Således har insändarredaktionen en policy för vad som får publiceras på denna sida. Den kan i vissa stycken vara en smula luddig. Men i kniviga fall är det jag som bestämmer! Vi lever tack och lov i ett samhälle där möjlighet finns för var och en att uttrycka sig fritt. Dock icke obegränsat fritt. Personangrepp riskerar ofta att hamna utom lagens gränser. För att inte råka ut för att bli anmälda för kränkning eller motsvarande tvingas vi sortera bort vissa insändare (detta gäller även ris samt till och med någon enstaka gång misstänkt illvilliga rosor). Förhållandet är ju sådant, vilket många insändarskribenter tycks vara okunniga om, att tidningens ansvarige utgivare, chefredaktören, är juridiskt ansvarig för allt vad som skrivs i tidningen och får därför ta smällen om något skrivet anmäls - exempelvis till Pressombudsmannen (PO). Insändarmaterialets författare står inte ansvariga för en enda rad av det som publiceras - därför vår försiktighet. Rosorna har också sina bestämmelser. De publiceras ju kostnadsfritt och har därför sina självklara begränsningar (i grunden skillnaden mellan notis och annons). Eftersom upplägget är standardiserat sålunda att samtliga rosor inleds med tre punkter samt ordet till, så är ordet tack bannlyst inne i texten. Rosen är tacket! Förbjudet bland rosorna är gratulationer till födelsedagar, förlovningar, bröllop, jubileum, examina, utmärkelser och dylika hedersbetygelser. Vidare får man inte tacka för gåvor (mer än eventuellt i samband med ideella eller mera behjärtansvärda insamlingar). Firmanamn (alltså företagares med affärsdrivande privat verksamhet) är också tabu. Hälsningar som god jul, gott nytt år, glad påsk och så vidare får heller inte förekomma. Ytterligare inskränkningar kan göras från fall till fall men detta var principerna i stort. Slutligen vill jag påminna att namn och adress eller telefonnummer alltid måste finnas med på insändar-, rosen- eller rismanuskriptet. Dessutom ett litet tips - att nyttja den moderna teknikens genvägar, alltså sända alstren via E-mail eller vår webb-tidning - ökar chansen till snabb publicering av ert material. Med förhoppning om ett angenämt och givande år tillsammans med er - alla tyckare och tackare.

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons