Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Några ord om varma drycker sitter väl ganska skönt i vinterkylan. Hur välkomna dessa kan bli fick jag understruket redan i gårdagens första telefonsamtal. Rösten i andra ändan var väldigt angelägen att bibringa mig en solskenshistoria denna helmulna vintertorsdag. Den hade utspelat sig på tågperrongen i Ystad.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2003

- Kan du tänka dig? Där fanns fyra ungdomar som bjöd resenärerna på kaffe och varm choklad. Hustrun kunde alldeles extra nöjd stiga på Malmötåget med en kopp kaffe i handen, berättade H C Steiner, nyss hemkommen till Tryde efter transporten till Ystad. - Vem som stod för kalaset vet jag inte. Om det var ett reklamjippo struntar jag i. En fin gest. En riktig solskenshistoria! H C visste vid det laget, lika lite som jag, att bjudningen berodde på Pågatågens 20 årsdag. Snabbt besked fick jag av kolleger på redaktionen som numera till avsevärd del består av tågresenärer. Efter kaffe och choklad övergår jag till min egen favorit - teet. Den gudadrycken tror jag mig ha njutit i nästan alla dess former och färger. Det starkt mintdoftande i Marocko, det vällagade från samovaren i Moskva, five à clock-koppen i Ashington med flera högtidsstunder sitter som fastetsade i smaksinnet. Men frågan är om inte den senaste långresan, den till Costa del Sol i samband med hustruns halvsekeljubel sistlidna mars, bjöd på den hittills mysigaste testunden. Spanienboende svärdottern samt svägerskan, svågern och jag hade i den månadens säkerligen häftigaste regnväder slingrat oss upp från staden Nerja (strax öster om Malaga) till den lilla bergsbyn Frigiliana. Efter att ha strosat runt bland takdropp - ömsom mera likt rännilar - och blivit så där riktigt ruggiga i "pälsen" letade vi oss ned till ett litet källarkafe strax invid byns kyrka. Att där nere i den vitmenade och med vackra vävnader prydda gäststugan få inmundiga det holländska värdparets specialiteter var något alldeles extra. Till den från ugnen nygratinerade baguettehalvan med getost, valnötskärnor och slingrad vildhonung få sig serverad en kopp synnerligen välsmakande te - det ni! Att sedan teet serverades från en för mig unik kombination kanna/kopp (koppen underst med den lilla kannan som lock ovanpå) förhöjde givetvis upplevelsen ytterligare. Och nu har jag fått det lättare att drömma mig iväg till Frigilianas myskällare när jag vill. Svärdottern hade nämligen med sig en dylik säregen kopp/kanna när hon hälsade på senast. Den tillägnades en särdeles tacksam farbror i julklapp.

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons