Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Mina minnen av ljuvliga dofter och smaker från botaniseringen i gudadrycken teets underbara värld gjorde mig tydligen lite vilse i plymen. Plötsligt kallade jag min svågers och svägerskas dotter för min svärdotter.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2003

Så är det ju alls icke. En svärdotter kan man vad jag förmodar bara finna i direkt vidhäftning till egen son, eller som i mitt fall bonussonen. Men hur ska man då betitla svågerns och svägerskans (på hustruns sida) dotter? Ska hon kallas hustrubrorsdotter eller dotterkusin eller?? Tacksam för vettigt svar, om dylikt finnes. Två gamla härliga låtar som nådde mina öron under fredagsförmiddagen - eller rättare sagt artisterna som framförde alstren - skapade mig visst huvudbry. Den ena var för marig även för min omgivning på tidningen. Först handlade det om det underbart sugande saxofonsolot i melodin Tequila. Jag tror den fanns som stenkaka hos var och varannan jazz/pop-fantast under sent 50-tal (eventuellt tidigt 60-tal). Jag vände och vred på åtskilliga tänkbara namnalternativ, när jag plötsligt fann en förmodat riktig lösning. Earl Bostic - hette han inte så? Eller var det Flamingo han blev så berömd för? Att Wilson Picket var först att framföra trycklåten Mustang Sally fick jag omedelbar visshet om tack vare popmusikbevandrade grannredaktören, 40-talist på tröskeln till 50-talet. Lätt som en plätt för honom. Innan jag loggar ut för hemgång och helgfirande vill jag meddela att jag utanför YA:s entré på Lilla Norregatan i Ystad vid lunchtid i går fann en förlorad pryl, som ägaren säkert väldigt gärna vill återfå för att slippa en alltför kall häck under dessa vinterdagars cykelturer. Sadelskyddet i fårskinn knep jag fast i locket till YA:s ena brevlåda utanför dörren. Hoppas rätt person hämtar det!

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons