Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Inom loppet av färre dagar än 80 klarade Phileas Fog av det. Med datumgränsens välkomna hjälp lyckades han med nöd och näppe vinna det vad han ingått på Reform Club i London genom att tillsammans med sin trogne betjänt Passepartout ta sig jorden runt inom stipulerad tid.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2003

Detta hände sig för 130 år sedan i Jules Vernes välkända roman. I dag kan man tillryggalägga sträckan betydligt snabbare. Dock garanterat icke lika snabbt som jag, en hop sångarvänner och ytterligare några hundra personer rundade jorden i lördags. Burna på musikens vingar fick vi njuta av en underbar resa till länder och städer på vårt kära klots samtliga kontinenter. Allt inom loppet av lite drygt två timmar. Då hann vi faktiskt också med kaffe och kaka under den längsta mellanlandningen. Ändå kändes resan på intet vis stressig. Nej, en harmonisk och lustfylld tur även om tempo och puls varierade från plats till plats. Vi serverades av vår körledare Nadja tillsammans med den proffsiga kören Divertimento, gästtenorerna Lars-Gunnar Dahl och Lars-Åke Kristensson (välkända profiler för sydöstskåningen bland annat från Allsångskonserterna i Norran och Stjärnkvällarna på Ystads teater) samt teaterorkestern (även där ett känt namn från våra krokar, trumslagarfamiljen Gruvstedts Lennart) en utsökt anrättning på Landskrona varsamt nyrenoverade teater. Efter att ha bänkat oss och lyfts upp i det blå av "Fly me to the moon" blev det örongodis för hela slanten, kombinerat med härliga repliker, smarta scenskiften, välanpassade dansinlägg (inte minst kosackernas palldans föll publiken rejält i smaken). Vi fick njuta aria från Italien, sjunga allsång på Good Old Days i London, lyssna till kinesiskt mystik, afrikansk klicksång (Makebas Pata Pata), svänga med i Rios karnevalstämning, få en joddellektion från alperna, natta till i Moskva, dra fram längs Route 66 innan vi återvände hem till Skandinavien där det väntade eurovisionsschlagerlåtar, Värmeland du sköna, lingonröda tuvor och givetvis en liten gåsapåg. Långtrippen avrundades med alla medverkandes mäktiga framförande av "Å vilken underbar värld". Och visst kan det vara så - allra helst om vi pryder vår omgivning med musik och sång så ofta vi kan. Toner kan man aldrig få nog av!

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons