Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Kuststräckan vid Skillinge är känd för sitt rika sjöfågelliv. Inte minst svanen är välrepresenterad. Den vita alltså. Men nu har det tydligen dykt upp en katt bland hermelinerna. För det kan väl inte handla om ett gravt oljeskadat exemplar i den vita långhalsade skaran?
Nyheter • Publicerad 14 mars 2003

- Min man och jag vandrar flitigt längs stranden vid Skillinge. För att kunna titta lite närmare på de många olika fåglarna har jag alltid kikare med mig. I den fick jag närkontakt med den svarta svanen häromdagen, berättar Britta Thorsson, uppvuxen på Brantevik och numera bosatt i makens föräldrahem på Skillinge. - Varken som tös eller under de senaste decenniet som fritidsboende här nere har jag sett någon svart svan i dessa vatten. Den tycks trivas bra och verkar helt accepterad av den vita flocken. Är det kanske så att den rymt från någon djurpark? Svarta får finns det ganska gott om såväl i de österlenska hagarna som hemmen. Men någon svart svan har inte heller jag sett här. För att få hjälp att lösa denna fågelgåta konsulterade jag tidningshusets expert på området, journalisten och sidmakaren Gert Ljungqvist. - Det rör sig säkerlingen om en så kallad parkrymling. Den svarta svanen, med sitt ursprung från Australien, är ganska vanlig i parker på det norra halvklotet. Bara i Europa finns det ett tusental svarta svanar. Låt oss se denna svarta svan som ett bland i dessa dagar massor av inrapporterade vårtecken. Under torsdagen meddelade Marie Ingemansson att hon utöver lärkor också observerat nyckelpigor vid Brantevik. Och ett av torsdagens födelsedagsbarn, 8-åriga Nike i Köpingebro, fick i sömnen en mindre välkommen present - men icke desto mindre ett vårtecken - nämligen ett myggbett. Slutligen vill jag på förekommen anledning, som det heter, meddela att den taxichaufför som uppenbarligen erhållit en så pass rundlig ersättning som 220 kronor för en halv mils resa inte representerade Tomelilla och Brösarps taxi, som oförskyllt drabbats av kritiska kommentarer på grund av det ris som var infört i torsdags. Ge er ut och möt våren i helgen!

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons