Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Billigare blir det tydligen inte att leva och bo trots att åtgärder ständigt görs i akt och mening att få ner kostnaderna. Vad är annars meningen med den ständigt ökande rationaliserings- och centraliseringstakten?
Nyheter • Publicerad 19 mars 2003

Mången medborgare drabbades, vilket vi inte minst fått erfara i dessa spalter, av en formlig elchock när energiräkningen damp ner i brevlådan härförleden. Den i vissa fall hundraprocentigt ökade konsumtionskostnaden gjorde självfallet inte tillvaron ljusare. Även den så kallade VA-taxan (för vatten/avlopp) har fått konsumenter att höja ögonbrynen. En Ystadsbo som kort och gott kallar sig dansken frågar sig. - Vedrörende vandafgifter fra og med 1 januar 2003 konstaterer jeg at förbrugningsavgiften er höjd med 10 procent, vilket måske nok er rimeligt. Men at "fast avgift" er höjd med 25 procent forstår jeg ikke! Hvad beror detta på? Jag kontaktade kommunens avdelning för teknik och fastighet för att få en vattenlösning åt dansken. - Avgiftens höjning, såväl den fasta som den för förbrukningen, har höjts på grund av ökad återbetalningstakt av kapitaltjänstkostnader, stora investeringar och ökande kostnader för slamhanteringen, berättar Christina Molin. Att det investeras på området fick vi ju besked om i tisdagens artikel angående inkopplingen av den nya vattenledningen från Nedraby till Ystad. Och slippa dyra räntebetalningar vill ju de flesta, så kommunens snabbare låneåterbetalningar är väl inte helt fel. Slutligen har slammet blivit ett inte så litet problem eftersom lantbruket ogärna vill ha det längre - helt enkelt därför att gödsling med avloppsslam innebär svårigheter med att avyttra säden. Om jag nu har snappat allt rätt. Det var det om det kommunala vattnet. Under torsdagen, i dag alltså, kommer jag att ta mig över annat och vidöppet vatten för att vårlufta hustrun i Köpenhamn. Är således inte tillgänglig på redaktionen. Men hör gärna av er på fredag, helst klockan 11-13. Paa gensyn!

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons