Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Det bådar gott just nu. Vadå? Jo, vädret. Envist, men utomordentligt underbart välkommet och skönt, fortsätter vårsolen skina från en molnfri himmel.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2003

Precis som i fjor vid den här tiden. Då gled den ur de mörka senvintermolnen några dagar före den tidiga påsken i slutet av mars. Först den 5 april kunde vi åter skönja några molntappar på himlavalvet och ytterligare en vecka senare kom den första fuktan på väldigt länge från ovan. Således visade sig vårsolen vara särdeles seglivad då. Och vilken sommar det sedan blev. Så visst bådar det gott! Molnen hotade en smula häromdagen men det var då jag var över i Dronningens by för att vårlufta hustrun. Det såg gråmulet ut när vi gav oss av. Strax efter att vi passerat betalstationen vid Lernacken brast dock molntäcket upp och Öresund med dess kuster badade i bländande solsken. Torsdagen var väl annars den temperatur- och vindmässigt minst behagliga dagen under den innevarande gassiga perioden. Så visst blev hustrun luftad alltid. Att promenera från Rådhusplatsen i lä av affärshusen och restaurangerna vid Tivoli med solen gassande i ansiktet var skönt. Men nere på Istedgade blev det ruggigt kallt när man skulle passera tvärgatorna. Lunchen på en av Vesterbrogades många prisvärda restauranger blev därför ett extra välkommen tillfälle att njuta av både värme och dejlig spis. En tur ner på Ströget för att hustrun skulle få frossa en stund - inte minst bland de oerhört nödvändiga småprylarna hos Søstrarna Gren - var givetvis ett måste, liksom att jag skulle få inhandla min låda pilsner, ett stycke rullepölse samt en väl tilltagen bit doftrik ost ("fesost", enligt dottern). Sedan bar det hemåt över bron efter en rofylld dag i Köpenhamn. Inte ett dugg märktes av att danskarna faktiskt låg i startgroparna till medverkan i kriget. Nu slöt ju Danmark upp vid Bushs sida, vilket fick runt 7 000 danskar att följa mitt exempel. Men av en annan och givetvis väsentligare anledning. De vårluftade sig på lördagen i Köpenhamn (från Østerbro förbi USA-ambassaden bort till Christiansborg) i en mäktig protest mot kriget.

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons