Annons
Nyheter

Åke på myren skapade skroten

Bilskroten på Kyrkö mosse skapades av Åke Danielsson - Åke på Myren, kallades han i bygden - som bosatte sig i skogen i mitten av 1930-talet. Han var då i 20-årsåldern och i Almundsryds hembygdsförenings annaler finns mycket att läsa om hans liv.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2003

Åke började med att bryta torv på mossen, men övergick sedan till att skrota bilar. Genom åren samlade han på sig allt fler slutkörda bilar som stympades för återvinning. Verksamheten gjorde att området snabbt fick utseendet av en krigsskådeplats, men Åke Danielsson hade trogna kunder och skroten var mer lönsam än hans torvbrytning. Bilder: Bass Nilsson I nästan hela sitt liv bodde Åke Danielsson på mossen, i en röd stuga på 12 kvadratmeter. Det sägs att han gärna höll sig för sig själv. 1992 lämnade han sitt hus i skogen och flyttade till ett servicehem i Ryd. Han dog hösten år 2000. I slutet av 1990-talet hotades den gamla bilskroten på Kyrkö mosse av vräkning. Miljö- och byggnadsnämnden i Tingsryds kommun ville ha bort bilvraken (det var ju "bara skrot") och beslutade om ett vitesföreläggande på 10 000 kronor om så inte skedde. Protesterna från bybor och bilnostalgiker blev högljudda, och bråket gavs utrymme i riksmedierna. Landsantikvarie Karl Johan Krantz vid Växjö museum var en av de som ryckte ut till försvar. Han ville att mossen skulle K-märkas, men kulturminneslagen klarade inte av att kulturstämpla en mängd bilar som står och rostar sönder i en skog. Enligt reglerna skulle bilarna i så fall ges underhåll för att verkligen bevaras som de är. Till slut gjorde dock politikerna i kommunen en kovändning, återkallade sitt vite och beslöt att arrendera mossen i 49 år. I dag finns en skylt som märker ut platsen och under en sommardag kan uppemot ett par hundra personer besöka Åkes skrot. En del kommer för att se rariteter från bilhistorien - den äldsta bilen i mossen är en Scania från 1933. Andra kommer för den speciella stämningen av att besöka vad många menar är en kulturskatt. Fotnot: Bilskroten på Kyrkö mosse ligger vid väg 119, strax väster om Ryd. Det tar ungefär två timmar att köra upp från den sydskånska kusten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons