Nyheter

Ahl: "Vi ville inte ha fler vänortsavtal"

I början av 90-talet inleddes ett utbyte mellan Trakai och Trelleborg även på kommunledningsnivå. En delegation med bland annat borgmästare i Trakai besökte Trelleborg och kommunledningen i Trelleborg besökte kollegorna i Litauen.
Nyheter • Publicerad 23 april 2004

Tidningsklipp berättar om att Trelleborgs kommunledning ansåg det viktigt att stärka kontakterna med Litauen och kommunen Trakai. Bland annat fanns planer på att låta unga litauer praktisera på de kommunala förvaltningarna för att lära sig mer om kommunal administration. Men de kommunala förbindelserna svalnade snabbt och något vänortsavtal blev det aldrig. Egil Ahl var en av de politiker som höll i de vänskapliga förbindelserna. Han minns inte riktigt vad som hände. - Det dog nog bara ut. Jag tror att vi inte ville ha fler vänortsavtal då. I dag har Trelleborg åtta vänorter på pappret. På kommunens hemsida finns inte en rad om vänorterna och Egil Ahl minns inte heller riktigt vilka de är. Han nämner Holbaek i Danmark och Sassnitz i Tyskland som exempel och att det finns närmare samarbete utan skriftliga avtal med ett par andra städer varav Lübeck är en. Någon policy för syfte och mål med vänorterna har inte kommunen enligt Egil Ahl, men han tycker det är viktigt att det inte kostar pengar och att utbytet leder till något konkret. - Det ska ju inte bara vara träffar mellan politiker. Den där föreningen, Slätten nånting, har ju gjort mycket för Litauen och det har gått bra utan formella kontakter.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.