Annons
Nyheter

Äggproducent får använda gamla burar

Kungsbacka kommuns försök att tvinga en äggproducent i halländska Åsa att skaffa nya hönsburar till sina värphöns har underkänts av länsrätten i Halland.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2004

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kungsbacka beslutade i slutet av 2002 att Dotetorps Ägg i Åsa ska betala ett vite på 200 000 om inte de 10 000 burhönsen där får flytta in i nya burar. Men när beslutet fattades var den svenska burhönslagen fortfarande inte förankrad i EU. Att den blivit det efter miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut spelar ingen roll. Lagparagrafer kan inte tillämpas retroaktivt, resonerar länsrätten. "Det känns fruktansvärt skönt. Nu har vi fram till 2012 på oss att byta ut burarna, säger Magnus Dotevall på Dotetorps Ägg till Hallands Nyheter." Tillsammans med sin advokat funderar han på att stämma både kommunen och Jordbruksverket. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kungsbacka kommer inte att överklaga länsrättens beslut. "Det här är mer juridik än vad vi kan hantera på vår nivå. Jordbruksverket sade till oss att vi skulle driva burfrågan men nu får vi ta skiten för det, säger nämndens ordförande Niklas Mattson (kd) till Sydsvenska Dagbladet." Djurskyddsmyndigheten uppmanar kommunen att fatta ett nytt beslut om vitesföreläggande. Av Sveriges cirka fem miljoner värphöns lever fortfarande 736 000 i burar av den gamla modellen. Detta trots att det redan 1988 skrevs in i djurskyddslagen att värphöns skulle få gå fritt. De nya reglerna skulle börja gälla 1999, men senare gavs producenter rätt till dispens till och med 2003. Under tiden lanserades idén om ett alternativ till frigående, nämligen burar med rede, sittpinne och sandbad. När Dotetorps Ägg skaffade nya burar 1997 fanns inte sådana burar på marknaden. De burar i Åsa som länsrättens dom gäller har sittpinnar men inga sandbad.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons