500 övade tågolycka i Öresundstunnel
Räddningstjänst, polis och sjukvård från båda sidor sundet var med, liksom Banverkets och Öresundsbrons personal. Ett stort gäng statister spelade döda, skadade och chockade.
- Det handlar om en olycka av allvarligaste sorten med full utryckning från både Sverige och Danmark, säger Thomas Hedberg, informatör hos Öresundsbron.
Just informationen till pressen var ett av de moment som skulle övas, liksom samarbetet på ledningsnivå. Dessutom testades utrymningsplanen för förbindelsens tunneldel i stor skala.
Det här är den tredje riktigt stora beredskapsövningen sedan invigningen den 1 juli 2000. Erfarenheten från tidigare tillfällen är att det mesta fungerar — men språksvårigheter kan ställa till det.
- Det är lättare att tala med varandra face to face än i mobil eller kommunikationsradio, säger Ulla V Eilersen, Öresundsbrons miljö- och säkerhetschef.
Det intygas också av Anders Wirén, stabsbefäl hos Räddningstjänsten Syd. Övningar är vardagsmat inom räddningstjänsten. Det speciella på Öresundsbron är just det dansk-svenska samarbetet, som ska fungera även i pressade lägen där missförstånd kan bli ödesdigra.
- När man ser varandra pratar man ju med kroppen också. Det kan vara svårare att förstå varandra i kommunikationsradion, speciellt om man står i en stökig miljö, säger han och berättar att fläktarna i Öresundstunnlarna kan föra mycket oväsen.
Wirén tillägger att övningarna även har en social funktion. Man lär känna danska kolleger och kan därmed lättare få kontakt och samverka i ett skarpt läge.
För allmänheten innebar måndagskvällens övning att motorvägen på Öresundsförbindelsen stängdes av helt i tre timmar, mellan klockan 20 och 23. Bägge körbanorna i tunneln behövdes för utryckningsfordon och för att ta hand om olycksoffer.
Tågen fortsatte att gå, men bara i ett av förbindelsens båda tunnelrör. I det andra hade den fingerade olyckan inträffat.