Annons
Nyheter

50-tal avhopp i Trelleborgspolitiken

Under mandatperioden sedan valet 1998 har ett 50-tal fritidspolitiker i Trelleborg lämnat ett eller flera av sina uppdrag.
Nyheter • Publicerad 2 september 2002

Alla partier som är representerade i kommunfullmäktige har drabbats av avhopp, och antalet avsägelser är ganska proportionerligt mot partiernas storlek, så att socialdemokraterna och moderaterna har flest avhopp, medan de mindre partierna har färre som valt att sluta med ett eller flera uppdrag. Socialdemokraterna drabbades i början av mandatperioden av att två erfarna och tunga politiker gick bort, kommunfullmäktiges ordförande Per Olof Håkansson och skolnämndens förre ordförande Bo Carlsson. Under mandatperioden har även två framträdande kvinnliga s-ledamöter, Mona Eriksson och Inga Kari Seelbach Norin, lämnat sina uppdrag inom politiken. Det nästa största partiet i kommunfullmäktige, moderaterna, har också drabbats av att en del kända namn inom kommunpolitiken lämnat sina uppdrag under mandatperioden. Bland dessa finns Sven-Gunnar Berglind, Sonny Hilding och Anette Åberg. Även miljöpartiet i Trelleborg drabbades av ett tungt avhopp, när deras mest kände politiker, förra riksdagsledamoten Bodil Francke-Ohlsson lämnade såväl sina uppdrag i kommunpolitiken som partiet. De bakomliggande orsakerna till att politikerna lämnar ett eller flera av sina uppdrag skiftar. Många anger tidsbrist som ett skäl, för andra handlar det om sviktande hälsa och åter andra har politiska skäl för att lämna uppdragen. De nya partierna som kom in i kommunfullmäktige i Trelleborg vid förra valet, spi och v, har också drabbats av flera avhopp. I spi har bland annat Anita Dewar avsagt sig sitt uppdrag som ledamot och andre vice ordförande i socialnämnden medan vänsterns Carina Peters, ledamot av kommunfullmäktige, hoppat av under mandatperioden.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons