Annons
Nyheter

36-åring åtalad för hot mot Ystads Allehanda

En 36-årig Sjöbobo åtalas för att i november i fjor ha hotat personal på Ystads Allehanda efter tidningens skriverier om mc-gänget Bandidos.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2008

Mannen åtalas dessutom för en lång rad andra brott, bland annat hemfridsbrott och flera andra fall av olaga hot.

Av förhören med mannen framgår att han själv betraktar sig som yrkeskriminell. Som 19-åring dömdes han för dråp utanför en nattklubb i Malmö till fem års fängelse.

Annons

Han åtalas nu dessutom för att i november i fjor i Sjöbo ha hotat en man till livet med en kniv och en batong. Den gången kunde polisens civila spanare gripa honom på plats.

Den hotade mannen vill dock inte vittna mot 36-åringen.

Tillsammans med en 24-årig man från Ystad åtalas 36-åringen också för att ha trängt in till en nära anhörig till 24-åringen och hotat henne och en man till livet. Männen, som var maskerade, ska då ha trängt in till paret och hotat det med en yxa och en kniv samt en pistol. Paret är bosatt på en mindre ort i Lunds kommun.

Mannen misshandlades vid tillfället, enligt åtalet.

36-åringen åtalas för att ha hotat kvinnan med en pistol. Hon frågade vem han var. Han ska då ha svarat: "Jag är liemannen".

Nästa dag greps männen i Sjöbo i en bil. Förutom läkemedel, som de stulit hos paret, påträffades två avsågade hagelgevär, en kniv och enmindre handyxa i bilen.

24-åringen förnekar all inblandning i händelserna. 36-åringen förnekar inte att han varit hos paret, men erkänner inte brotten.

Hoten mot tidningen framfördes i början av november i fjor. Mannen var missnöjd med att Ystads Allehanda skrev om det kriminella mc-gänget Bandidos. Han gick in på YA:s redaktion i Sjöbo. "Vi vill inte se fler såna artiklar, blir det fler såna artiklar kommer någon att komma till skada", hotade mannen, enligt åtalet.

36-åringen förnekar inte att han varit på tidningen. Han erkänner också att han var arg på artiklarna om att mc-gänget Bandidos värvade tonåringar på skolorna. Enligt 36-åringen var detta inte sant. Men han hävdar att han inte har haft för avsikt att hota någon även om han förstår att han kan ha uppfattats som hotfull.

Senare har Bandidos tagit avstånd från mannen. Han tillstår också i förhör att det inte var en så bra idé att söka upp tidningen. I mc-kretsar har man efter händelsen diskuterat att ha en speciell presstalesman, enligt förhöret.

Annons

Hoten mot Ystads Allehanda och de kriminella mc-gängens ökande aktivitet i sydöstra Skåne ledde till att politiker i samarbete ned tidningen startade en namninsamling mot den organiserade brottsligheten. Ett upprop som fick stort gensvar och väckte uppmärksamhet i hela landet.

Ulf Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons