Nyheter

348 svenskar döda i tsunamin " 196 saknas

Fortfarande saknas 196 svenskar efter flodvågskatastrofen i Sydostasien. Samtidigt hade på torsdagen 348 döda svenskar identifierats. Det är 16 fler än för en vecka sedan.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2005

Totala antalet döda eller saknade är oförändrat 544 personer. Det visar Rikspolisstyrelsens senaste sammanställning.

Arbetet i den internationella identifieringskommissionen i Phuket i Thailand leds på plats ytterligare några veckor av Stig Edqvist. Sedan återvänder han till Sverige. Det innebär dock inte att hans och kommissionens arbete är slutfört, långt därifrån. – Vi har i dag identifierat totalt 1092 personer och lämnat ut kropparna. Samtidigt har vi 2658 kroppar liggande här. Av dem är säkert över 2600 inte identifierade, säger Edqvist, som inte vågar ge någon prognos om när identifieringsarbetet kan vara klart.

– Det kommer att ta väldigt många månader. Det kan ta upp till ett år. Visserligen går arbetet planenligt, men nu blir processen svårare och svårare, säger han.

Arbetet kompliceras av att DNA-prover måste skickas till flera länder för analys. Bland andra Sverige har genom Rättsmedicinalverket ställt upp och till helgen lämnar över 500 prover Phuket för analys här.

– Vi tar tre prover från varje kropp och sammanlagt är det nu över 8000 prover som ska genomföras, säger Stig Edqvist. Han fruktar att kropparna efter alla de i dag 196 saknade svenskarna inte kommer att återfinnas. Men han ser också möjligheten att alla anhöriga ska få hem sina döda.

– Norge hade under 100 döda och där återstår inte mer än tio att identifiera. Så chansen är stor att man får in alla.

Men vissa kroppar tror han kommer att förbli anonyma. De burmesiska gästarbetare som var illegalt i katastrofområdet i Thailand har ingen anhörig och ingen myndighet frågat efter.

– Och får man inte in några före döden-uppgifter så går det inte att identifiera personen, förklarar Stig Edqvist. (TT)

Leif Svensson

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.