Annons
Nyheter

1700-talsmöbler från Trelleborg visas i Berlin

Svenska ambassaden i Berlin satsar på svensk möbeldesign - genom att visa den 1700-talsinspirerade kollektionen från Move Möbler i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 14 april 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

På skärtorsdagen öppnar en gemensam designutställning för de nordiska ambassaderna i det nya pampiga ambassadkomplexet i centrala Berlin. Tyskarna ska få njuta av skandinavisk design, inte bara i form av möbler gjorda efter 250 år gamla förlagor, utan även i form av nytillverkade möbler med 1700-talsstuk. Det är möbelformgivaren Mats Theselius från Tomelilla som gjort "nytolkningar med rötter i 1700-talet", som Christer Bohlin på Move uttrycker det: - Att vi blev inbjudna av ambassaden beror på ett uppdrag de har att aktivera svensk design i världen. Det som gör våra grejor lite speciella är att vi dels har med gammal design, dels sådant som är nytt men har rötter i det gamla, förklarar han. Den nyframtagna 1700-talskollektionen, tillverkad av hantverkare i Småland, härstammar från Nationalmuseets samlingar. Man kan säga att kulturskatten räddades åt eftervärlden och fick nytt liv genom ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och IKEA, som på 90-talet fick låna gustavianska möbler för att kopiera dem. När sedan 1700-talsmöblerna togs ur sortimentet överfördes rättigheterna till Move Möbler, med bas i Trelleborg. Till utställningen, som ska visas på ambassaden fram till 25 maj, har Trelleborgsfirman fraktat ner såväl enklare trästolar som bord, bokhyllor, klädda soffor och en pampig himmelssäng. Här och var är det prytt med sirliga detaljer, men annars utstrålar möblerna stramhet och enkelhet. Christer och hans fru Eva-Lisa har själva åkt ner till Berlin, för att vara med vid en pressvisning under onsdagen. Då medverkar också Sveriges ambassadör i Berlin Carl Tham, konsthallschef Bo Nilsson från Liljevalchs Konsthall och formgivaren Mats Theselius.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons