Varje dag en melodifest för låtskrivaren
Anderz Wrethov lever drömmen, som tog form när han som liten pojk hemma i Vellinge lyssnade på 80-talshårdrock och slet ut sina föräldrars vinyler med Supremes. I ett litet studiorum på komplexet Extensive Studios i Malmö trollar han fram hits, med så mycket på agendan att han aldrig hinner ta upp gitarren och bara plinka lite.
– Nio till fem-jobb? Snarare nio till midnatt, ler Anderz.
– Vad ska man göra, när man älskar sitt jobb så mycket att man knappt vill gå hem? Jag älskar ju musik.
Melodifestivalen har alltid varit en stor grej för Anderz Wrethov.
– Jag minns att jag grät när Dan Tillberg inte vann den svenska uttagningen 1985, berättar han. Och då var jag sex.
– Jag gillar hela grejen. Att det är så stort, och har sådan genomslagskraft. Av det jag gör i Sverige tillhör det det absolut roligaste.
Tillägget ”i Sverige” beror på att Anderz Wrethov är än mer framgångsrik utomlands. Visserligen har han skrivit låtar åt eller producerat artister som Markoolio, Frida Muranius, Oscar Zia och Arash. Men också rader av hits till asiatiska megaartister och låtar som landat på listorna i bland annat Storbritannien, Tyskland och Holland. I Polen är Anderz känd som artist i eget namn, och åker ner emellanåt för att spela live.
Melodifestdebut gjorde 34-årige Anderz 2006, när han hjälpte sliskige pseudotysken Günther och hans Sunshine Girls skriva ”Like Fire Tonight”. Anderz och Behrang Miris låt ”Yalla dansa sawa” blev den tredje mest spelade låten hos Spotify efter Melodifestivalen i fjor, men allra bäst har låten ”Always” gått. Den tog Malmöartisten Arash, tävlande för Azerbajdzjan, till en tredjeplats vid ESC-finalen i Moskva 2009.
I år tävlar Anderz Wrethov med ”Aleo”, skriven med iranskfödda debutanten Mahan Moin.
– Som producent letar jag efter artister med ett eget uttryck, som kan gå långt. Det kände jag hos Mahan. Hon har en sådan otrolig röst och utstrålning. Vi hittade något som stämde direkt. Ren magi!
– ”Aleo” är en stor poplåt med mycket muskler och mycket kärlek, beskriver Anderz. Och den har ett tydligt budskap, en vi-känsla som är väldigt positiv.
Har Anderz Wrethovs låtar något signum? Möjligen skulle det vara det gränsöverskridande.
– Jag gör ofta en hybrid mellan stilar, kanske för att jag alltid lyssnat på så mycket olika musik, säger han. Det blir intressantare om man kastar in afrotrummor i en vanlig poplåt. Eller en distad gitarr i en danslåt.
I sommar åker Anderz Wrethov till USA för att jobba med andra sångsmeder.
– Men att få en hit hemma i Sverige är fortfarande det största, tycker han. Kanske inte ”störst” på andra vis, men störst för mig.