Nyheter

Favoriten Sanna har hittat lugnet

På plats i Linköping. Hon är favorittippad som aldrig förr. Och litar på sin låt ”Undo” kopiöst mycket. Men Sanna Nielsen vet vad som gäller: ”Tre minuter på lördag!”
Nyheter • Publicerad 7 februari 2014
Foto: 

Det är en lugn och trygg Sanna Nielsen som ställer sig på Melodifestivalens scen igen.

– Jag känner ingen stress, bara en otrolig trygghet och ett lugn. Så här har jag aldrig känt förut. Jag känner otroligt mycket för låten och att jag har landat på den musikaliska väg som jag ska gå på hädanefter.

Tanken var inte att ställa upp en sjunde gång. Men när Fredrik Kempe hörde av sig med en specialskriven låt just till henne, väcktes nyfikenheten.

– Efter att ha lyssnat på första versen sa jag: ”Men Fredrik, du känner mig så väl”. Låten hade alla ingredienser som får mig att tacka ja. Den utmanar mig och låter mig utvecklas. Jag är så passionerad i musiken och vill inte stå och stampa på samma ställe. Det är inte den lättaste låten att sjunga, och har mycket känslor och uttryck.

Vad är det för skillnad på Sanna som ställer sig på Mello-scenen nu jämfört med 2001?

– Jag har tänkt mycket på det. Jag har blivit vuxnare, och landat i mig själv. Missförstå mig rätt, men jag tar det inte på så stort allvar utan kan ha distans. Slappna av, bara vara ärlig och vara mig själv. Gå tillbaka till att bara sjunga, göra det som jag har gjort sedan jag var sju år gammal.

Vad har ”Undo” som gör att du kommer att få den bästa placeringen hittills, det vill säga vinna alltihopa?!

– ”Undo” en fruktansvärt bra låt. Jag litar så kopiöst mycket på den. Man kan relatera till den på så många olika sätt, jag vill förmedla låten och sedan är det upp till den som lyssnar att bestämma vad den handlar om. Jag går in och är jag.

Efter långa förberedelser känner hon att hon hittat balansen i låten, och i numret.

– Jag har repat så otroligt mycket och testat. Det är en modern ballad som går att sjunga på många olika sätt. Jag får färga låten och det tilltalar mig verkligen. Men det får inte bli för mekaniskt, det ska vara från hjärtat.

Oddsen är tydliga – Sanna går lätt vidare och är favorittippad att vinna hela tävlingen enligt spelbolagen.

– Herregud, vilken press! Men jag har tänkt mycket, och landat i det. Jag tar inte till mig, men självklart känns det bra att låten gjort ett intryck. Men jag vet att det är tre minuter som gäller på lördag, det måste gå genom rutan också. Jag vill visa vem jag är i dag, så får jag se hur långt det räcker.

Förra lördagen satt hon bänkad i tv-soffan, och beskriver startfältet som en blandad kompott.

– Det var en som kom in och bara sjöng. När Ellen Benedictson sjöng var det första gången som alla satt tysta.

Med all rutin tyckte till och med Christer Björkman att Sanna kunde hålla i artistinformationen i onsdags kväll. I Kristianstadsbladets Mello-quiz fick hon bevisa att hon kan sin schlager. Åtta av tio rätt överraskade till och med Sanna själv, som sträcker armarna i luften i en segergest.

Återstår att se om gesten återkommer i morgon. Spelbolagens rekordlåga odds (1,12) talar för det ...

Lina Campbell
Emma Ståhl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.