Annons
Nyheter

Turbo-Sarko eller lugne Francois?

Vem blir Frankrikes näste president? I april och maj hålls de två omgångarna för att välja Frankrikes näste president.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2012

Den sittande presidenten Nicolas Sarkozy utmanas främst av socialisternas Francois Hollande, som leder opinionsundersökningarna.

Sarkozy har hela tiden under sin presidentperiod, som började 2007, försökt profilera sig som Europas främste ledare, jämsides med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Han har också utmålat sig själv som en handlingens man, och ingen tvekan kan råda om att Frankrike har en mycket energisk, karismatisk och initiativrik president. Smeknamn som ”turbopresidenten” och ”Super-Sarko” talar för sig själva. Men Sarkozys popularitetssiffror har dalat kraftigt sedan han blev president, och fransmännen tycks anse att han pratar betydligt mer än vad han verkligen åstadkommer.

Annons

Socialisternas kandidat Francois Hollande – som på många sätt är Sarkozys motpol: lugn, saklig, seriös, men i mångas ögon lite torr – hoppas bli den förste socialisten att vinna ett presidentval sedan 1988, då en annan Francois med efternamnet Mitterrand blev omvald. De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven besökte i dagarna Francois Hollande för att utbyta erfarenheter av att utmana konservativa regeringar.

Utöver Sarkozy och Hollande finns det ytterligare två kandidater som kan komma att få en hel del röster. Dels är det centermannen Francois Bayrou, som kom trea vid förra presidentvalet med 18 procent av rösterna och dels är det högerextrema Front Nationals Marine LePen, som ställer upp för första gången. Marine är dotter till Front Nationals grundare Jean Marie LePen och hon har faktiskt högre opinionssiffror än Bayrou inför årets val. Den minnesgode minns kanske att Jean Marie LePen lyckades röra om i grytan rejält vid presidentvalet 2002, då han med 17 procent av rösterna kom på andra plats. Det var första gången som en högerextrem kandidat lyckades kvalificera sig till den andra omgången i ett presidentval.

Kanske är det för att möta hotet från höger som Sarkozy känt sig tvungen att spela ut det anti-­europeiska kortet i årets valkampanj. Nyligen hotade han att låta Frankrike lämna Schengen-avtalet om fri rörlighet över gränserna i EU om inte övriga länder skärper de inomeuropeiska gränskontrollerna för flyktingar. Han har också föreslagit lagstiftning för att få européerna att köpa inhemska varor och han har hotat att straffbeskatta alla franska medborgare som flyttar från landet av finansiella skäl.

Det är måhända halsbrytande av Sarkozy att både förespråka en djupare integration av EU, samtidigt som han vill stoppa densamma, men för att vinna val måste alla göra strategiska avvägningar, oavsett om man kommer från höger eller från vänster. Den stora frågan är väl om Sarkozy kommer att hålla sina vallöften om han nu skulle lyckas bli omvald.

Marianne Ekdahl är kommunikationsansvarig på ESS Scandinavia.

Mattias Karlsson
Marianne Ekdahl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons