Annons
Nyheter

Skåne centrum för EU-debatten

Hur gjuter man liv i svensk EU-debatt?
Nyheter • Publicerad 19 april 2011

Hur lockar man svenska toppolitiker och framstående debattörer till en och samma plats på samma gång? Och hur sätter man strålkastarljuset på en relativt liten kommun?

Tja, man kan göra som Hässleholm, som lyckats skapa Sveriges främsta arrangemang i sitt slag genom att våga satsa högt, på något som knappast förväntades av en medelstor kommun i Göingebygden, nämligen EU-debatt.

Annons

När det nionde Europaforum i rad avslutades i torsdags kunde projektledaren och eldsjälen Lorenz Pucher räkna in fler besökare än något tidigare år. Bland talarna fanns Europaministern Birgitta Ohlsson, jordbruksministern Eskil Erlandsson, regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult, flera statssekreterare, chefstjänstemän, kommunchefer, ambassadörer, Europaparlamentariker, och flera av de främsta EU-journalisterna.

– Nu frågar man inte längre varför Sveriges enda Europaforum hålls i Hässleholm. Nu är det självklart att det är i Hässleholm det händer, sade en av dem med längst erfarenhet av arrangemanget.

Men framför allt har man i Hässleholm lyckats med att skapa en seriös och fördjupande arena för den svenska europapolitiska debatten, dit man lockar både medborgare, EU-tjänstemän och journalister. Bara det är en bravad. Idag saknas i princip en verklig politisk debatt om europapolitiska frågor. Dessutom skär många dagstidningar och etermedia tyvärr ner på Europabevakningen.

Årets Europaforum var en blandning av högt och lågt, lättillgängligt och komplext. Från stand up poetry och dragspel till främlingsfientlighet, EU-rättens konsekvenser för kommunerna och som avslutning på torsdagseftermiddagen en tung diskussion om finanskrisen och hur EU bemöter den.

Vi kan dra flera slutsatser.

För det första har nu Skåne blivit något av centrum för den europapolitiska debatten i Sverige. Det är en naturlig roll, givet Skånes närhet till kontinenten. Men framför allt är det en välgärning för svensk samhällsdebatt. Det vore önskvärt att debatten som förs och insikterna som väcks i Hässleholm sprids än mer över hela landet än idag.

För det andra visar det att även en relativt liten kommun kan visa framfötterna – bara viljan och modet finns.

Europaforum är bara ett exempel. Hässleholms initiativ att visa upp arkitektritade valstugor på Politikerveckan i Almedalen är ett annat exempel som visar en vilja att sticka ut och ta oväntade initiativ.

Jag är övertygad om att fler kommuner kan vinna på liknande strategier. Simrishamns satsning på Marint Center är förhoppningsvis en satsning som kommer att bära mycket frukt så småningom.

Marianne Ekdahl är fri skribent och kommunikationsansvarig på ESS Scandinavia.

Mattias Karlsson
Marianne Ekdahl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons