Nyheter

Skakig start för Ungern

Ungern fick en minst sagt skakig start med EU:s ordförande klubba. En ny medielag som trädde i kraft den 1 januari hotar nu att överskugga hela ordförandeskapet.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2011

Den nya lagen har kritiserats hårt i Ungern och av andra EU-länder. Risken är stor att lagen bryter mot grundläggande yttrande- och tryckfrihet.

Enligt den nya lagen ska all nyhetsförmedling övervakas av en ny mediemyndighet, vars medlemmar utses av det styrande partiet, Fidesz. Nyheter som myndigheten finner vara ”politiskt obalanserade” eller allmänt stötande kan ge böter på uppemot 6,5 miljoner kronor.

Med kommunisttidens åsiktsförtryck i relativt färskt minne ger lagen kalla kårar. Ungerska författare och tidigare dissidenter protesterar. Två stora ungerska dagstidningar beskrev nyligen lagen som slutet för pressfriheten i landet.

– Lagen kommer att sätta munkavle på kritiker, tysta offentlig debatt och attackera medias politiska oberoende, röt den liberale Europaparlamentarikern och tidigare belgiske premiärministern Guy Verhofstadt.

Ungerns regering har startat en kraftfull offensiv till försvar av medielagen. Den ska förhindra antisemitism och hatfulla uttryck, menar man.

Men kritiken mot Ungern rör även andra frågor. Det finns en internationell oro över flera åtgärder som sägs ska centralisera makten till premiärminister Viktor Orban, vars parti Fidesz nu kontrollerar två tredjedelar av parlamentet och i princip kan anta vilka lagar man vill.

Det finns också en oro att inrikespolitisk agenda ska styra Ungerns EU-ordförandeskap. Visserligen spelar de nationella ordförandeskapen nu en mindre roll sedan EU fått en permanent ordförande. Men Ungern kommer trots allt att ha stort inflytande över EU:s prioriteringar under de kommande sex månaderna. Det är fortfarande medlemsländerna som leder ministerrådsmötena, och därmed de betydelsefulla finansministermötena. Kan Ungern, som har djupa ekonomiska problem och tidigare fått nödlån av IMF, hantera den rådande osäkerheten kring euro-samarbetet och alla lagförslag som följt på finanskrisen?

Under våren kommer EU även att brottas med andra frågor som direkt berör Ungerns inrikespolitik, bland annat Schengen-samarbetet om fri rörlighet, behandlingen av romer, med mera.

Det är tråkigt att Ungern behöver starta sitt första EU-ordförandeskap med en sådan storm av kritik över hela Europa. Men inte ogrundat. Om det tidigare kommunistiska, men nu demokratiska, Ungern nu skulle backa och begränsa de demokratiska fri- och rättigheterna, vore djupt beklagligt. Det är en utveckling som övriga Europa måste bidra till att stoppa.

Utvecklingen är oroande. Men den får inte tillåtas överskugga de viktiga politiska frågor som kräver EU-ländernas uppmärksamhet under halvåret.

Mattias Karlsson
Marianne Ekdahl, Marianne Ekdahl, är fri, skribent och, kommunikationsansvarig på, ESS Scandinavia
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.