Annons
Nyheter

Medborgarnas nya makt i EU

Steg för steg blir EU mer demokratiskt. Steg för steg genomförs de reformer som beslutats i Lissa­bonfördraget i syfte att göra unionen mer öppen och demokratisk.
Nyheter • Publicerad 3 april 2012

Lissabonfördraget antogs bland annat för att göra EU:s beslutsfattande mer demokratiskt. Genom det får det folkvalda Europaparlamentet mer inflytande, de nationella parlamenten får också större inflytande, minister­rådet ska debattera och stifta lagar öppet, och EU får för första gången en stadga som garanterar medborgarnas grundläggande rättigheter.

Och mer än tio år efter att grunden för de förslag som senare blev Lissabonfördraget skissades fram, har nu EU infört ett inslag av direktdemokrati som på många sätt motsvarar våra svenska medborgarförslag och kommunala folkomröstningar.

Annons

I veckan införde EU medborgarinitiativet, ett sätt för unionens medborgare att kunna påverka dagordningen för EU-kommissionens arbete.

Med hjälp av underskrifter från en miljon röstberättigade EU-medborgare från minst sju olika länder kan man uppmana EU-kommissionen att föreslå en lag inom dess ansvarsområden. En privatperson kan inte själv starta ett medborgarinitiativ, men det räcker att man är sju medborgare från sju olika medlemsstater som bildar en medborgarkommitté.

EU-kommissionen förbinder sig inte att lyfta ett medborgarinitiativ till ett lagförslag, men man lovar att träffa medborgarkommittén som kommit med förlaget, kommittén får också presentera sitt initiativ vid en offentlig utfrågning i Europaparlamentet och EU-kommissionen måste skriftligt förklara vilka åtgärder man tänker genomföra på grundval av initiativet och varför.

Det är ett bra steg – av många som redan tagits och andra som behöver tas i framtiden – mot mer öppenhet och demokrati i den europeiska unionen. En miljon underskrifter kan tyckas vara en hög tröskel, men det betyder att bara en bråkdel, eller 0,2 procent, av unionens halva miljard invånare behöver skriva under. Som jämförelse, i Sverige krävs det underskrifter från minst 10 procent av de röstberättigade i en kommun för att kommunfullmäktige ska pröva en fråga om – inte genomföra – en kommunal folkomröstning.

Vilka frågor kan man då lyfta som ett medborgarinitiativ? De flesta, faktiskt, som är gränsöverskridande. EU-kommissionen ansvarar för frågor som den fria rörligheten och den inre marknaden, regionalpolitik, kultur och transporter över gränserna inom EU. Kanske inte frågor som är lika konkreta som placeringen av en hundrastplats eller öppnandet av en polkagriskiosk, för att bara nämna några aktuella medborgarförslag i Skåne, men det behöver inte betyda att initiativen är meningslösa.

Ett medborgarinitiativ som redan är på ingång går ut på att få EU-kommissionen att förbjuda privatisering av vattenförsörjning. Det finns säkert plats för många fler initiativ i framtiden.

Marianne Ekdahl är fri skribent och kommunikationsansvarig på ESS Scandinavia.

Mattias Karlsson
Marianne Ekdahl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons