Annons
Nyheter

Att blidka marknaderna

Vem är det egentligen som drar i trådarna? Börsmäklarna eller de politiker som valts av oss medborgare?
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2011

När den rådande eurokrisen nu fördjupas, har en efter en av EU:s främsta ledare tvingats till utspel för att blidka ”marknaderna”.

Paradoxalt nog började det när EU:s ledare i ett gemensamt krafttag antog ett nytt, stort krispaket den 21 juli, med ett nytt räddningspaket för Grekland på drygt 100 miljarder euro, och mer flexibilitet i EU:s nya finansiella räddningsfond, för att även kunna bistå andra länder. Men marknaderna reagerade inte positivt, utan negativt, med fallande börser och turbulens på värdepappersmarknaderna.

Annons

Det fick EU-kommissionens ordförande José-Manuel Barroso att förra onsdagen i ett brev uppmana euroländerna att snabba på genomförandet av reformerna som beslutats i juli, för att visa marknaderna att euroländerna menar allvar. Men brevet har i stället fått skarp kritik för att ha förvärrat krisen.

I fredags uppmanade kommissionären Olli Rehn till bättre kommunikation av krispaketet för att lugna oron på marknaderna och undvika att mer bränsle läggs på elden. Han gav också en känga åt marknadsaktörernas konstanta jakt på vinst, driven av rädsla och girighet.

Dessutom gjorde Angela Merkel och Nicolas Sarkozy, ett gemensamt utspel i helgen. Det hela är ett försök från högsta nivå att få marknaderna att återfå förtroendet för euroländernas sätt att hantera eurokrisen.

Men varför tror inte marknaderna på åtgärderna? Är finansaktörerna som jonglerar med statsskulder och valutamiljarder ”flinande finansvalpar”, som de politiska ledarna till varje pris måste försöka blidka?

Tja, sant är i alla fall att alla politiska ledare måste få marknadernas förtroende.

Men de senaste dagarnas krisläge måste också ses mot dagens unika situation. En exceptionell skuldkris i USA med en politisk oförmåga att lösa den långsiktigt, och en långvarig skuldkris i Europa med räddningspaket på räddningspaket.

Marknaderna har dessutom låg tilltro till förmågan att realisera löftena. Och så råder det tvivel om huruvida Tyskland ska kunna få igenom paketet i förbundsdagen.

Det står klart att det just nu finns mer än fog för talesättet ”action speak louder than words”, ”handling väger tyngre än ord”. Besluten om krispaketet är fattat - nu är det dags för genomförande. Att hanteringen av eurokrisen håller god styrfart är viktigt

Men det är minst lika viktigt att hålla fast vid lagda kursen, och att inte svänga skutan beroende på marknadernas reaktioner.  Det är politikerna som ska dra i trådarna. Och om skutan håller en fast kurs, och rätt kurs, kommer förtroendet från marknaderna på köpet.

Marianne Ekdahl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons