Annons
Nyheter

Wallström är en tillgång

Med oppositionen i fortsatt klar ledning i opinionsundersökningarna spekuleras det förstås intensivt i vilka personer som skulle vara aktuella för de olika ministerposterna i en rödgrön regering.
Nyheter • Publicerad 15 april 2014

Vissa poster är lättare att besätta än andra i spekulationerna: att ett av Miljöpartiets språkrör blir miljöminister är inte någon högoddsare. Mitt eget stalltips är Åsa Romson, med Gustav Fridolin som en tänkbar utbildningsminister.

En mer svårtippad post är den som utrikesminister. Vilka i de rödgröna partierna kan matcha Carl Bildts erfarenheter och kontakter inom internationell politik? Jan Eliasson vore ett ”självklart” val, men han är upptagen med FN-jobb. Några uppenbara kandidater har inte funnits, förrän nu: i en intervju för någon vecka sedan öppnade Margot Wallström för en möjlig återkomst i svensk politik.

Annons

Wallström har två stora styrkor som talar för att hon skulle vara ett bra val för posten. Den första är att hon just kan matcha Carl Bildts meriter. Wallström har suttit i EU-kommissionen i två perioder och därefter varit FN:s särskilda representant i arbetet mot sexualiserat våld under krig och konflikter.

Precis som Bildt har Wallström dessutom en gedigen bakgrund inom såväl sitt parti som inom svensk politik. Hon kan inte anklagas för att glida in på en attraktiv post utan långvarig tjänst i partiet, och hon besitter värdefull statsrådserfarenhet, något en rödgrön regering behöver.

Den andra styrkan är att Margot Wallström är en omtyckt person och politiker. Hon har varit många socialdemokraters förstahandsval när ny partiledare skulle utses, ända sedan Göran Perssons avgång. Men Wallström är populär även utanför socialdemokratiska kretsar, vilket är ett extra plus vid en eventuell rödgrön koalition.

Finns det då ingen kritik alls mot ett eventuellt val av Wallström som utrikesminister? Jodå. Det finns de som menar att anledningen till att hon är så populär är att hon varit borta från den inrikespolitiska hetluften under relativt lång tid. Och att hon inte har varit aktiv inom svensk politik sedan 1998 i sig är en anledning att ifrågasätta hennes kompetens som inrikespolitiker. Det är intressant att notera att liknande argument inte var framträdande när det gällde Bildts återkomst till svensk politik.

Det har också höjts kritiska röster mot Wallströms karriärval efter FN-jobbet, däribland uppdraget som mångfaldsombud för Postkodlotteriet. Men om Wallström faktiskt blir utrikesminister, så är ett förflutet på Postkodlotteriet ett lättare bagage än en före detta styrelsepost i ett oljebolag med affärer i Afrika, ett bolag som i samband med sin verksamhet uppvisat tveksamheter vad gäller såväl mänskliga rättigheter som miljökonsekvenser.

Den stora frågan är inte om Wallström passar för posten, utan om hon tackar ja. Ett ja skulle definitivt vara en tillgång för en rödgrön regering.

Malena Rosén Sundström är statsvetare vid Lunds universitet.

Mattias Karlsson
Malena Rosén Sundström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons