Annons
Nyheter

Trängsel i mittenfilen

Kristdemokraterna, som just har hållit riksting, är i full färd med att arbeta fram sitt EU-program inför Europaparlamentsvalet nästa år.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2013

Mannen bakom det kommande programmet, Mats Odell, beskrev det i en intervju med Svenska Dagbladet som mer EU-kritiskt än tidigare program: unionen ska vara ”slimmad men skarp”.

Det låter förvillande likt Centerpartiets slogan inför EU-valet 2009, att EU skulle bli ”smalare men vassare”. Vad som menas är att EU bör överlåta fler beslut till nationell nivå, beslut som löses bäst där, men samtidigt få ökade befogenheter på de områden där det verkligen behövs gränsöverskridande lösningar, så som miljöproblem och kriminalitet.

Annons

”Att kombinera visionen om ett starkt och framtidsinriktat EU med rollen som grindvakt mot ökad centralisering känns både lockande och meningsfullt” säger Lars Adaktusson, som Kristdemokraternas nomineringskommitté har som toppkandidat till Europaparlamentet, på partiets hemsida.

Det låter ju bra, sådär lagom mycket EU liksom. Förmodligen är det en sådan medelväg som bäst kan maximera partiets chanser i EU-valet nästa år. Kristdemokraterna har, precis som Socialdemokraterna och Centerpartiet, en väljarkår med en historia av splittring vad gäller synen på EU. I den senaste SCB-undersökningen av synen på EU kopplat till partisympati låg andelen KD-sympatisörer som är för det svenska medlemskapet på 50 procent (maj 2013).

Med den ekonomiska krisen och euroområdets problem har den gemensamma valutan blivit allt mindre populär. Det gäller inte bara hos Kristdemokraternas sympatisörer. Med undantag av Folkpartiets och Moderaternas sympatisörer var det under tio procent för samtliga riksdagspartiers sympatisörer som i maj i år uppgav att de skulle rösta för euron vid en ny folkomröstning. Att säga helt nej till euron bedömer Mats Odell dock inte som möjligt, även om frågan om ett svenskt införande ligger långt fram i tiden och först efter en ny folkomröstning. Det finns gränser för EU-skepticismen.

Kristdemokraterna lär inte bli ensamma med att försöka placera sig sådär lagom i mitten vad gäller förhållningen till EU. Förutom Socialdemokraterna och Centern finns numera också Miljöpartiet bland de partier vars väljarskara har en delad uppfattning om den europeiska integrationen. Efter att ha varit ett uttalat EU-negativt parti beslutade sig Miljöpartiet 2008 för att ge upp sitt krav på svenskt utträde ur EU.

Så trängsel i mitten är att vänta inför EU-valet. Förmodligen kommer partierna där att kampanja på i stort sett samma frågor som utgör deras hjärtefrågor i den svenska politiken och på så sätt inte nämnvärt konkurrera om varandras väljare, i varje fall inte baserat på EU-dimensionen.

Fast det skadar ju inte för Kristdemokraternas del om de kan hitta en beskrivning av sin EU-politik för 2014 som inte låter som Centerpartiets 2009.

Mattias Karlsson
Malena Rosén Sundström, Malena Rosén Sundström är statsvetare vid Lunds universitet.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons