Annons
Nyheter

Tonio Borg på fel plats

2004 röstade utskottet för medborgerliga rättigheter i EU-parlamentet nej till den av Italien föreslagne kommissionären Rocco Buttiglione. Anledning: hans konservativa syn på kvinnans ställning och på homosexualitet som en synd, vilket inte ansågs förenligt med de värderingar EU står för.
Nyheter • Publicerad 28 november 2012

I förra veckan röstade berört utskott i EU-parlamentet ja till den av Malta föreslagne hälsokommissionären Tonio Borg, som av kritiker ifrågasatts för sin ytterst konservativa syn på homosexuella samt i abortfrågan.

Det finns tydliga likheter mellan Buttiglione 2004 och Borg 2012. I båda fallen hävdade den föreslagne kommissionären att hans åsikter var personliga, och inte skulle påverka arbetet som kommissionär. Och i båda fallen var det en konservativ majoritet i parlamentet.

Annons

Var måhända Borg mer övertygande än Buttiglione när han sade att hans personliga åsikter skulle hållas isär från jobbet som kommissionär? Borg har i alla fall arbetat högst aktivt för sina åsikter i maltesisk inrikespolitik: han har bedrivit kampanj för att slå fast Maltas abortförbud (abort är förbjudet även vid våldtäkt och incest) i grundlagen och i parlamentet har han motsatt sig att ge homosexuella par samma familjeförmåner som heterosexuella.

Möjligen är EU-parlamentets ja 2012 istället ett uttryck för en mer mellanstatlig syn på EU. Den ekonomiska krisen har tärt på samarbetet och viljan till djupare integration. Istället för att tala om EU:s gemensamma värderingar kan det då finnas anledning att betona skillnaderna mellan medlemsländerna – alla tycker inte likadant – och det är okej.

Visst finns det argument för att tillåta medlemsländer och deras kommissionärer att ha olika åsikter också i kontroversiella frågor. Men lika olämpligt som det hade varit att ge en person som gett uttryck för en syn som rimmar illa med alla människors lika värde – Buttiglione – ansvar för medborgerliga rättigheter, lika olämpligt är det att ge en person med Borgs åsikter ansvar för hälsofrågor, dit bland annat reproduktiv hälsa hör.

Abortlagstiftningen ligger visserligen utanför EU:s ramar: den bestämmer varje medlemsland själv över.

Dock hör också kvinnors hälsa till folkhälsan, och vi påmindes nyligen om hur tragisk utkomst ett synsätt på aborter liknande det Borg förespråkar kan leda till, då en kvinna i Irland (ett annat EU-land med stenhård abortlagstiftning) under dramatiska omständigheter avled då hon nekats abort.

Få hade förmodligen höjt på ögonbrynen om Tonio Borg getts ansvar för till exempel fiskefrågor eller energipolitik. Men att ge en person med Borgs åsikter ansvar för folkhälsa i EU är både dumt och onödigt.

Malena Rosén Sundström är lektor i statskunskap vid Lunds universitet.

Mattias Karlsson
Malena Rosén Sundström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons