Annons
Nyheter

Så vem blir idrottsminister?

I dagarna kommer Stefan Löfven att presentera sin rödgröna regering.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2014

Spekulationerna går höga om såväl vilket parti som kommer att kamma hem vilka ministerposter, som vilka personer som är aktuella för dem.

Nåja, vissa poster är inte så svårtippade: Socialdemokraterna, i egenskap av det klart största av de två partierna, kommer säkert att få både utrikesministerposten och finansministerposten. Vidare vore det högst förvånande om miljöministern inte hämtas från Miljöpartiet. En del poster lär det däremot vara hård kamp om: både Gustav Fridolin (MP) och Ibrahim Baylan (S) sägs vilja bli utbildningsminister.

Annons

Men så finns det en del ministerposter som förmodligen inte väcker någon kamplust alls hos de inblandade. Vad sägs om idrottsminister? Upp med handen, alla intresserade! Nej, att bli idrottsminister ses nog sällan vare sig som det självklara språnget uppför karriärstegen eller som en fantastisk möjlighet att vara med och förverkliga sitt partis politik.

Nu brukar ju idrottsministern också vara minister för något annat, under senare tid vanligen kultur. Inte heller kultur brukar rankas särskilt högt i svensk politik, men när det gäller avvägningen mellan de två är bilden glasklar. Den avgående kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) har följande citat på sin regeringshemsida: ”Kultur är framför allt föda och språngbräda för själen – men bidrar också till högre ekonomisk tillväxt i samhället”. Inte ett ord om idrott.

Hennes föregångare, Cecilia Stegö Chiló (M), visste inte ens om att hon var idrottsminister när hon mötte pressen för första gången som ny och, visade det sig, ytterst kortvarig minister i Reinfeldts första regering. Hon hade bara informerats om att hon var kulturminister.

Inför valet hade Ystads Allehanda en serie om idrott och politik, med politiker från olika partier som också är engagerade i det lokala idrottslivet. Här belystes några av de viktiga roller idrotten har: som demokratiskt fostrande och som ett sätt att föra samman människor från olika bakgrunder.

Kanske vore det mer naturligt att ha en demokrati- och idrottsminister? Eller en integrations- och idrottsminister? Krasst betraktat är en livaktig idrottsrörelse också på sikt en ekonomisk besparing för samhället, eftersom aktiva människor minskar kostnaderna för ohälsa. Det är alltså ytterst viktiga uppgifter som idrottsrörelsen har i vårt samhälle.

I sitt valmanifest lyfte Socialdemokraterna fram vikten av att hålla nere avgifter för idrottsaktiviteter, så att fler barn får möjlighet att delta i dem. Partiet har senare avsätta 250 miljoner kronor för detta ändamål. Det är en start. En person med stort engagemang för idrottens villkor och möjligheter kan ta det mycket längre. Så håll andan: Vem blir idrottsminister på fredag?

Malena Rosén Sundström är statsvetare vid Lunds universitet.

Mattias Karlsson
Malena Rosén Sundström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons