Annons
Nyheter

Annie Lööf med stödkrycka

Imorgon börjar Centerpartiet sin partistämma i Karlstad. Samtidigt är det ganska exakt två år sedan Annie Lööf valdes till ny partiledare.
Nyheter • Publicerad 18 september 2013

Stödet för Lööf var nästintill totalt i partiet och förväntningarna på henne var skyhöga. I sitt tacktal lovade Lööf att vända partiets sjunkande opinionssiffror, även om hon betonade att ”det gäller att göra rätt snarare än snabbt”.

Mätningarnas mätning, som är en sammanvägning av flera olika opinionsmätningar, visade på fem procents väljarstöd vid tiden för valet av Lööf som partiledare. De följande månaderna steg stödet till strax under sex procent. Ett knappt år senare var partiet nere där det legat sedan dess: kring – och inte sällan under – fyraprocentsspärren.

Annons

För att vända Centerns vikande siffror förklarade Lööf att partiet behövde synas mer i debatten samt bli tydligare. Centerpartiet var ett av de tre partier som enligt väljarna hade en mest otydlig profil i valet 2010. Förslaget till ett nytt idéprogram var ett försök till ökad tydlighet. Vi vet alla hur det gick: förslagen om månggifte och fri invandring ledde till uppror i Center-leden. Det idéprogram som till slut antogs vid extrastämman i mars var ungefär som ... ja, som Centern var innan.

Stormarna kring idéprogrammet ledde till att partiet plötsligt syntes väldigt mycket i medierna, men det var säkert inte den sorts synlighet Annie Lööf hade önskat sig. Inför den ordinarie partistämman i morgon har det mediala intresset varit lågt. Några större överraskningar är inte att vänta, och ”business as usual” är inte så spännande att rapportera om.

Det är inte något vidare muntert läge för Centerpartiet just nu. Men det har trots allt synts en del positiva tecken på senare tid. Ett sådant är att de centerpartistiska ministrarna, och framför allt Annie Lööf själv, på senare tid ofta har hörts säga: ”Som centerpartist anser jag ...” De har med andra ord blivit bättre på att lyfta fram Centerns budskap, vad deras parti vill och står för. Det kan tyckas som en rätt liten sak, men kan bidra till att synliggöra partiet.

I samband med budgetpropositionen har Centern också fått presentera reformer på områden som ligger det nära om hjärtat, så som satsningar på att få in unga i arbetslivet genom att underlätta för företag att anställa dem samt en miljöbilssatsning.

Risken att partiet skulle åka ut ur riksdagen är ytterst liten. Härtill bidrar också ”traktor 4 procent”-faktorn, det vill säga stödröstare som egentligen främst sympatiserar med ett annat parti men som röstar på partiet för att det ska bli kvar i riksdagen. I det senaste valet uppskattas 29 procent av Centerns väljare ha varit stödröstare. Fast det var säkert inte ett ökat stödröstande Lööf hoppades på när hon tillträdde för två år sedan.

Malena Rosén Sundström är statsvetare vid Lunds universitet.

Mattias Karlsson
Malena Rosén Sundström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons