GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tid att förnya Trelleborg

Jag skjutsade en vän till Kastrup häromdagen.

Det blåste kraftigt från sydväst och vindkänsliga fordon varnades för att köra över bron. På tillbakavägen såg jag en anslående syn. Brons pyloner stod resliga med sina stag i vackert diagonalmönster, framför mig till vänster låg Turning torso som kaxig symbol i den täta blandstaden Västra hamnen, silorna i Limhamn håller på att byggas om till bostäder. Under mig slamrade ett oändligt långt godståg. Vattnet glittrade skarpt i silver, vågskummet yrde över fyren. På andra sidan bron snurrade vindkraftverken på Lillgrund under stor frenesi. Jag var mitt i ett urbant landskap.

Skulle jag ta till vänster eller höger efter betalstationen? Malmö är motor i regionen, där finns kraft och nytänkande kring det offentliga rummet, ett modernt stadsbyggande. Där finns kontakter och utveckling. Där finns förvisso samtidigt problem med arbetslöshet och kriminalitet.

Till höger breder Söderslätt ut sig, lugnar mina stadsstressade nerver och några få mil bort ligger Trelleborg.

Trelleborg kunde vara en riktigt fin bostadsort med den lätthet som småstaden bjuder invånarna i det dagliga livet. Nära att cykla, lätt att parkera, personligt och igenkännande, en trivsam bebyggelse med blandning av gamla och nya hus.

Trelleborg behöver inte stå på egna ben utan arbetsplatsen kan finnas i Lund, Köpenhamn eller Kristianstad, inom pendlingsavstånd när pågatågen snart börjar rulla. Söderslätts byar kan erbjuda en lockande bostadsmiljö om ett välfungerande internet knyter samman storstadsliv med lugnet på landet.

Men Trelleborg behöver ändå vara på hugget! Det bästa i Trelleborg firar redan femtio eller hundra år. Dalabadet, stadsparken, Axel Ebbes konsthall och Folkets park anlades flera generationer före oss. Gågatan och besöksmålet Smygehuk har redan funnits i 35 år.

Flytten av Trelleborgs museum till centrum är ny, det var bra, badhuset fick en tillbyggnad på 90-talet och i parken finns en ny skateboardramp. Men det är kanske dags att anlägga helt nya badplatser på utsidan av båda de nya pirarmarna, Dalabadets smutsiga vatten och algfyllda strand är inte längre gott nog. Avstängningen av hamnen är inte längre bara att acceptera. Någon av de tomma byggnaderna i västra hamnen kunde bli öppna museimagasin med glasväggar mot söder. Inre Nyhamnen borde kunna nås av cyklister nu. Gör en tillfällig lösning för husbilarna vid västra infarten. Nytänk i det offentliga rummet!

I Trelleborg kan vi både ta del av storstaden och samtidigt bo i ett småskaligt sammanhang. Man frågar om viktigaste valfrågan. Det är olika beroende på om frågan avser valet till riksdagen, regionen eller kommunen! Det går bra att rösta olika. Välj i kommunvalet det parti du tycker verkar bäst för just kommunen.

Läs mer