Annons
Nyheter

Söderslätt måste lysa starkare

När jag skulle hitta förläggare till min nya bok ”Lust på Söderslätt” hände det att jag möttes av en rynkad panna: Trelleborg? Söderslätt?
Nyheter • Publicerad 5 november 2013

Det är väl ändå ganska platt och trist, inget att skriva om. Österlen har en annan klang, där är det vackert, ett givet turistmål, där finns kultur. Städer är alltid intressanta, Malmö, Lund och Helsingborg. Malmö har seglat förbi Lund som kulturellt centrum. Uthålliga och väl genomförda satsningar på högskola, nya spännande stadsmiljöer med bostäder och kreativa mötesplatser har givit frukt.

Söderslätt måste hävda sig. Sveriges fyra sydligaste kommuner arbetar tillsammans under varumärket Söderslätt med att utveckla turismen i området. Eftersom turism idag är en så viktig näring har det betydelse för arbetsmarknaden. Söderslätt marknadsförs gemensamt med evenemang, broschyrer, webbplats och i EU- och Leaderprojekt. Det är en bra början, men hörs inte tillräckligt.

Annons

Det lokala spelar roll i en global värld. I medieforskningen har det sedan länge visats att just lokalt går allra först. Som människa vill man först veta att den närmaste omgivningen är idag ungefär som igår, en fråga om trygghet, därefter lyfter man blicken mot omvärlden. Tidningar som Sydsvenskan känns alltmer lokala. Och det är klart att det är svårt hävda sig mot ett ständigt flöde av riks- och utrikesnyheter. Då är det rätt att ta plats på den lokala arenan. Ingen annan rapporterar om det lokala. Med ett fokus på just Söderslätt borde Vellinge, Svedala, Trelleborgs och Skurups kommuner läsas och bevakas av samma tidning, förslagsvis TA!

En vass bevakning och djupgående analyser av det kommunala livet berör människorna här, livet och överlevnaden på hela Söderslätt. Det har inte att göra med om tidningen finns på papper eller på nätet.

Det lokala får ändå inte bli för litet och lokalt. Petter Birgersson skrev häromdagen att många människor samtidigt har en fot i landsbygden och en i stadslivet. För att en bygd ska klara sig krävs samverkan och utbyte över kommungränserna. När man letar bostad är Söderslätt ett helt område med jämförbara kvaliteter, det är inte kommungränser man lägger märke till under bil- eller cykelutflykten, man tittar efter kaféer, besöksmål, utsikts- och rastplatser.

Det unika och lockande ligger i byarna på Söderslätt, centralorterna kan vara bra att ha för mer heltäckande service. Konst- och litteraturrundor blir alltmer inmutade platser för möten, som leder till vidare kreativitet. Butiker på landet kommer att växa fram snabbt, lokalt odlad och producerad mat efterfrågas av allt fler.

Med ett ihärdigt och offensivt arbete bör Söderslätt kunna bli ett varumärke lika starkt som Österlen och Malmö.

Mattias Karlsson
Madeleine Brandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons