Annons
Nyheter

Mjölby tur och retur

Som vi läst i TA har ännu en förvaltningschef kastats ut från Trelleborgs kommun. Utanför rådhuset är det svårt att ha en uppfattning, mer än att det inte är bra och att kommunledningen inte fungerar.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2013

Dagens krönika handlar om Mjölby i Trelleborg. Stadsbyggnadskontoret och miljöförvaltningen slogs 2012 samman till samhällsbyggnadsförvaltningen med fem avdelningar. Gamla byggnadsnämnden och miljönämnden bildade samtidigt den nya samhällsbyggnadsnämnden. Uppmuntrade av SKL, Sveriges kommuner och landsting, var det många kommuner som lade samman byggnadsnämnd och miljönämnd. Man tänker att båda är reglerade myndighetsnämnder och därför bör passa ihop. Så är det inte.

Jag har själv tidigare motvilligt blivit chef för en sådan sammanslagning i Vellinge kommun. Den gick under smeknamnet mjölby, miljö och bygg. Det gick ändå hyfsat bra.

Annons

Men miljöbalken är en kontrollerande lagstiftning baserad på gränsvärden, förbud och en försiktighetsprincip. Miljöavdelningen ska granska all verksamhet ur miljösynpunkt. Även kommunens egen. Plan- och bygglagen är exploateringsinriktad och framåtsyftande, bygger på förhandling och kompromisser. Att ge bygglov är förvisso myndighetsutövning, men syftet är att det ska byggas efter att olika intressen vägts samman.

Lagen hanterar även översikts- och detaljplaneläggning, som visar vägen för det framtida samhällsbyggandet. Även om det gemensamma målet alltid är en hållbar utveckling, så baseras lagrummen på diametralt olika förhållningssätt och är i grunden av olika karaktär. Jag minns ett tillfälle när jag, då stadsbyggnadsdirektör, och miljöchefen gemensamt tog emot en besökande byggherre och exploatör. Miljöchefen satt tillbakalutad med armarna i kors över bröstet, medan jag ivrigt lutade mig fram över bordet och granskade ritningarna. Vi var som illustrationer till de båda lagarna.

En annan nyckelposition i den fysiska planeringen är exploateringsingenjören. Denne kan sitta på tekniska kontoret eller på fastighetssidan eller bäst på stadsbyggnadskontoret. Om något ska bli genomfört så krävs det avtal, markköp, ekonomiska kalkyler, fastighetsbildning och markbyggande. Exploateringsingenjören ska följa politikernas visioner, stadsplanerarnas intentioner, teknikernas bedömningar och värna miljön. Det är svårt att läsa ut hur – eller om – Trelleborgs kommun valt att organisera sig i denna fråga.

Miljöfrågor är viktiga. Stadsbyggande är viktigt. Att blanda samman nämnderna kan medföra att det läggs hämsko på båda.

Madeleine Brandin är arkitekt och författare.

Mattias Karlsson
Madeleine Brandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons