Mat är mer än föda
Själv åt jag en leverpastejsmörgås. I kommunen pågår nu ett arbete med ”Fairtrade” efter ett medborgarförslag under ledning av kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson. Kostnaden inte är det enda hindret för att handla fairtrade. Det är även att man inte hinner välja var man ska handla, när man slukar maten i bilen under färd.
Maten vi äter och råvarorna till den är en alltmer angelägen fråga. Vi förskräcks över bilderna av trångbodda höns och grisar, över antibiotikafyllda kreatur och vatteninsprutade danska fläskfiléer.
Mjölk är en vara vi har ett speciellt förhållande till. Just mjölken ska vara svensk och närproducerad tycker många. Mjölkdrickandet har nästan halverats från 1980 till idag från 160 liter person till 90 liter (tidningen Fokus nr 10/ 2014). Å andra sidan har antalet mjölkprodukter ökat. Kyldiskarna översvämmas av olika yoghurtar, olika saltade smör, laktosfria varianter. 2013 fanns det 19 mejeriföretag i Sverige, men de 7 största har 99 procent av marknaden. De drivs alla som kooperativ. Arla är störst och ett multinationellt företag med bland annat mjölkpulver som storsäljare. Vilken mjölk den tillverkas av är mindre viktigt. Priset avgör. Att ett franskt bolag, Groupe Lactalis, numera äger Skånemejerier har inte ändrat att mjölken levereras från skånska mjölkbönder.
Lägsta möjliga pris håller på att driva svenska gris- och mjölkbönder i konkurs, skriver tolv sydvästskånska centerpolitiker (Sydsvenskan 6 mars). Men det går att ställa kvalitetskrav vid upphandling av mat. Det borde också göras.
Vi lever i en internationell värld, också när det gäller mat och råvaror. Vi vill kunna köpa mango och ris, samtidigt som vi vill ha svenska mjölk- och köttprodukter. Ibland är priset för högt för konsumenten, ibland gör man andra prioriteringar. Kanske man köper lite mindre mängd, men bättre kvalitet.
Fairtrademärkning innebär att en rad krav i produktionskedjan har uppfyllts. Det handlar om att odlare och anställda får bättre ekonomiska villkor, barnarbete motverkas, demokrati- och organisationsrätt underlättas. Miljöhänsyn och ekologisk produktion får man på köpet. Konsumentmakt blir det om många handlar Fairtrade. Kaffe, bananer, choklad och te finns i utbudet hos de flesta butiker. Det är också fullt möjligt att ställa krav på rättvis handel i offentlig upphandling.
En annan näraliggande matfråga är utbudet på äldreboendena. De som bor på sådant boende äter alla sina måltider där. Det är för eländigt att matens smak, doft och att den är nylagad inte värdesätts högre. Om Trelleborgs kommun velat utmärka sig som förebild i det avseendet hade det gett kommunen gott anseende.