Annons
Nyheter

Människan bakom fasaden

Har du undrat vad som sker innanför väggarna i de stora industribyggnaderna?
Nyheter • Publicerad 29 maj 2012

I Trelleborg tillverkas speciella golv både av gummi och trä, gångbryggor, plåt och tryckfärg. I Trelleborgs kommun odlas raps och betor, bakas bröd och gräddbullar. I Trelleborg finns 3 407 företag.

Att komma in i industrilokaler är en härlig känsla. Metaller slamrar, ånga pyser runt transportband, trappor med gallerdurkar, taklanterniner och ventilationstrummor. Äldre byggnader är utformade med pilastrar, gjutjärnsornamnet och tegeldekorationer, det syns och manifesteras att här sker viktig verksamhet. Bulliga maskiner, motorer och långa rör är målade i blankt ljusblått, mörkgrönt, turkos och orange. Som konstverk i sig.

Annons

Jag ska guida bussturer den 4 och 5 juni under ”Trelleborg till 1000” för att visa några av kommunens högteknologiska industrier och ett modernt lantbruk. Därför letade jag efter kontaktpersoner och platschefer. Företagens hemsidor har snygga färgbilder på sina produkter med glada användare och ibland en karta som visar i vilka länder de tillverkas.

Jag klickar på ”kontakt”. Antingen får jag ett formulär att fylla i mina egna uppgifter på eller i bästa fall en adresslista till Australien, Tyskland och Sverige. Men människor då? Jag vill ha en person i Anderslöv eller Trelleborg att prata med.

Skulle jag inte ha denna speciella fråga om platsbesök utan vara intresserad av en produkt eller ett samarbete, skulle jag ändå vilja möta en levande människa. Jag vill inte ringa till växeln och fråga om vem som är VD, informationschef eller avdelningsansvarig. Jag vill veta hur företaget är organiserat. Jag vill veta vem jag ska fråga efter.

I offentlig sektor är det ofta inte mycket bättre. På kommunernas hemsida finns en friordsruta att söka i. Om man till exempel skriver ”stadsarkitekt” så kommer det upp protokoll där denne deltagit. Men vem är det? När jag ska söka bygglov, tala med en livsmedelsinspektör eller en dagisföreståndare vill jag prata med en människa inte med en funktion. Det finns kommuner som har föredömliga förteckningar över sina tjänstemän och deras specifika ansvarsområden. Det finns andra där man letar utan att finna.

I Trelleborgs kommun finns en vital och varierad industri. Tillverkningsindustrin lever under hård konkurrens från utlandet. Annorlunda är det med turism och besöksnäring. Den kan inte exporteras, sa Mats Hallberg från Region Skåne på det seminarium som anordnades häromdagen i Parken för kulturella och kreativa näringar.

Tillväxtverket har listat tolv ”KKN-grenar” och inom dem har hela 450 företag identifierats i Trelleborgs kommun. Dessa är plats- och personbundna, bygger på det och dem som finns här. Jag vill se människan även bakom industriföretagen! Jag vill handla av människor, arbeta med människor, inte med anonyma funktioner och företag!

Madeleine Brandin är arkitekt och författare.

Mattias Karlsson
Madeleine Brandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons