Annons
Nyheter

Kulturism en futurism?

En förvaltningsorganisation som inte stämmer överens med de politiska nämnderna. Återremiss i kommunstyrelsen på grund av oenighet och bristande information inom alliansen. Avhopp från Utvecklingsbolagets styrelse. Detta har vi kunnat läsa i tidningarna senaste veckorna.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2011

Bakom varje organisation finns människor, ledare och utförare. De är viktiga. Organisationen i sig är mindre betydelsefull. Det vill säga om det är tydligt varåt man går. Det finns ett ofta använt citat från Alice i underlandet. ”Vilken väg ska jag ta”, undrar Alice. ”Vart ska du”, frågar katten. ”Det vet jag inte”. ”Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar”, säger katten.

Är ledningen tydlig och enig kan en förvaltning mycket väl arbeta under två nämnder, en nämnd kan ha flera förvaltningar under sig. Men saknas enighet måste först samförstånd skapas genom kompromisser. Annars blir det bara återremisser, kotterier, smutskastning och svårt få något gjort. Politik utan majoritet är att segla utan sjökort i en skärgård full av grynnor och grund.

Annons

Vid diskussionskvällen ”Tid för kultur” i Parken härom­veckan deltog över 125 personer. Det finns 200 ideella föreningar i kommunen. Många röster hördes om att vi går från det traditionella föreningslivet, detta som det svenska folkhemmet byggt så mycket kring, till att arbeta i och med projekt. Bra så!

Trelleborg är inte bara en industristad, inte heller bara en hamnstad eller en fotbollsstad. Trelleborg är också en kulturstad. Här finns musikkårer, profana och kyrkliga körer, här finns Grand bio med liveföreställningar från Metropolitan, här finns gallerier runt om på Söderslätt, ett privat kulturhus med teater och föreläsningar, ett poesisällskap, minst två kulturella paraplyorganisationer. Museet med konsthall, biblioteket, stadsparksscenen och Gasverket ligger mitt i stan. Där ligger också mötesplatsen Vattentornet med en outnyttjad potential i sin andra våning och i själva tornet.

Här är stora återkommande punktevenemang som spelmansstämma i Smyge, jazz- och bluesfestival. Det finns otvetydigt kultur, men Trelleborg anses inte vara någon kulturstad. Eller snarare vi anser oss inte vara någon kulturstad. Det har med vår självbild att göra.

Kultur och turism har många barn ihop. Besöksnäringen handlar allt mer om upplevelser. ”Kulturen är golvet som turismen står på”, som någon så klokt sa under debatten. Turism handlar till stor del om marknadsföring. Vi har en turistbyrå, men ingen turistchef, ordföranden i Utvecklingsbolaget framför dessutom att pengar saknas för verksamheten.

En tanke värd att pröva är att låta kultur och turism samverka i en ny organisation. Och för Smygehuk behövs en både visionär och jordnära projektledare, annars kan det aldrig bli mer än hugskott av alla idéer.

Madeleine Brandin är arkitekt och författare.

Mattias Karlsson
Madeleine Brandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons