Annons
Nyheter

I grumliga vatten

I fredagens TA (28/6) fanns en artikel om ”Trelleborg klättrar i miljöranking” och en annan, ”Hamnen kan vinna miljöpris”.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2013

Det är inte precis så invånarna uppfattar att staden tar hand om dem. Det kokar bland insändarna i TA. Man skriver att gräset inte klipps, rabatter och rondeller saknar sin tidigare blomsterprakt och staden är skräpig. Östra stranden är en lång stinkande gegga. De, jämfört med tidigare, dåligt skötta grönytorna och stränderna har retat upp trelleborgarna.

En närboende har sålt båten. Han berättar att nu får han bara sätta garn för laxfiske efter klockan 16 och de måste tas upp före klockan 10 nästa dag. Fiske med drivlinor eller förankrade drivnät är förbjudet. Nätmaskorna i garnen måste vara minst 65 cm. De gamla garnen på 60 cm får gå till tippen. Grannen berättade att i Hörte stod yrkesfiskaren och skar tyngderna från näten. Sen skulle näten kastas, förbudet mot ålfiske gör att han nu ger upp. Han skulle få 80 000 kronor i ersättning, men när han skulle hämta ut beslutet var årets pengar slut.

Annons

Sydkustens fritids- och yrkesfiske håller på att dö ut. En kultur, ett arbetsliv och en stor kunskap går till spillo. Livet vid kusten utarmas. De uppdragna båtarna, näten på tork, redskap och hommor blir allt sällsyntare. Det småskaliga fisket måste få hjälp att överleva menar Monia Svensson, vice ordförande i Ålakademin, som konstaterar att av 34 motioner som rörde fiske under 2012, avslog riksdagen samtliga. I stället för torsk, ål och lax som är närfiskad fylls butikernas fiskdiskar av nilabborre, pangalus och hoki från fjärran oceaner.

Fritidsfiske regleras i detalj. Förbjudna fiskemetoder listas enligt Havs- och vattenmyndigheten genom länsstyrelsen. Kustbevakningen är tillsynsmyndighet. Jag har sett hur de jagat en liten hemmabygd ålrök i Blekinge. Man trodde de letade större bovar.

Den stora påverkan på fisket sker av stora fisketrålare som sopar bottnarna. Bottentrålning bör helt förbjudas menar Naturskyddsföreningen. Efter långa förhandlingar mellan EU och Irlands fiske­minister Coveney kom en överenskommelse 30 maj.  Den nya lagstiftningen ska säkerställa fisketrycket till hållbara nivåer, hindra EU:s fiskeflotta att fiska ut bestånd i fattiga länder samt minska utkastet av döende fisk.

Här utanför Trelleborg har beståndet minskat säger min fiskande granne. Fisken störs av det grumliga vattnet, ljud och vibrationer från hamnens årslånga muddring.

Tekniska nämnden har antagit en Badstrandsplan för kommunens kust. Där utesluts Östra stranden från strandrensning. Det var en stadsnära strand uppskattad och använd av många. Nu är den överfylld av stinkande ävja. Sju meter ut i vattnet står man till midjan i gyttja.

En kommun med mil av sandstränder borde vårda sig om denna tillgång. Tillgängliga rena stränder med båtar, strandängar och ett levande fiske är god miljö. Politik är också att ta hand om det nära och vardagliga, inte bara tala visioner.

Madeleine Brandin är arkitekt och författare.

Mattias Karlsson
Madeleine Brandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons