Annons
Nyheter

Övning krävs för att våga vara modig

Hur agerar du när någon blir illa behandlad? Vad eller vem påverkar dina handlingar? Det var temat för eleverna i klass 8:1:5 den första skoldagen efter höstlovet.
Nyheter • Publicerad 9 november 2010

Flera av ungdomarna som deltog i trakasserierna mot judiska församlingens medlemmar för en månad sedan var elever på Ljungenskolan.

Rektor Ulrika Burman lovade att intensifiera skolans värdegrundsarbete och igår var dramapedagogen och inspirationsföreläsaren Balli Lelinge på besök.

Annons

Under en halvdag fick eleverna träna på att stå upp för sina värderingar och åsikter. Genom drama och samarbetsövningar analyserade eleverna hur de agerade när de ställdes inför grupptryck i situationer tagna ur vardagen.

– Vad är det som gör att du inte kommer till undsättning när en kompis blir retad eller utfryst? Hur känns det inom er och hur går tankarna? frågade Balli Lelinge ungdomarna efter att några av eleverna hade spelat upp ett rollspel.

Rädslan att inte bli accepterad för den man är, samtidigt som man vill vara en i gänget, var ett svar som ständigt kom upp under värderingsdagen.

Både killarna och tjejerna i klassen tyckte dessa två komponenter var svåra att få ihop.

– På ett sätt vill jag sticka ut, jag vill liksom att alla ska veta vem jag är och bli ihågkommen. Samtidigt vill jag inte vara själv. Jag vill att alla ska tycka om mig, berättade en elev.

En tjej höll med och berättade hur hon agerade i obekväma situationer.

– Jag blir fånig när jag blir osäker på vad andra tycker om mig. Om det blir tyst länge känner jag mig tvungen att dra en massa dåliga skämt. Det skulle jag aldrig göra annars.

Balli Lelinge upprepade gång på gång att bra självkänsla och att våga stå på sig kräver mod. Det i sin tur kräver övning i situationer man känner sig utsatt i.

– Det är det vi gör idag. Kom ihåg att vi alla måste öva på att bli bra på något. Zlatan hade aldrig blivit en så bra fotbollsspelare utan alla träningstimmar.

INTERNAL INTERNAL
Linda Stark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons