Annons
Nyheter

Lek och lärande på Havets dag

Det är fart och fläkt på Havets dag i Ljunghusen. Den som vill kan göra 40 knop i en gummibåt, men för landkrabban finns tipspromenad eller föreläsning.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2010
Rebecka Törndahl njuter av farten och havet.
Rebecka Törndahl njuter av farten och havet.Foto: 
Sjöräddningssällskapet visade upp sig själva och sin verksamhet.
Sjöräddningssällskapet visade upp sig själva och sin verksamhet.Foto: 

Behöver havet en egen dag?

– Ja. Många tar havet för givet, men vi måste vara rädda om vattnet och djuren som finns däri.

Annons

Det säger Rebecka Törndahl, en av funktionärerna vid Havets dag i Ljunghusen. Tillsammans med sambon Robert Hansson har hon en ribb-båt, en stor gummibåt som används vid dykning, som idag tar ut besökarna på tur. Ut ur kanalen puttrar båten sakta, men när den kommit utanför pirarmarna drar Robert Hansson upp farten. Vinden river i håret, ögonen tåras och de små regndropparna som hänger i luften sticker som nålar i kinderna.

– Nej, det var inte alls läskigt, bara kul. Det roligaste var när det svängde, säger Ellen Jönsson, 11 år.

Förutom att åka båt har hon också hunnit med att gå tipspromenad tillsammans med mamma Madelene Jönsson och systern Alice Jönsson.

– Det var jättelätta frågor. Nu ska jag gå och äta glass, säger Ellen Jönsson.

Det är Falsterbokanalens båtklubb som tillsammans med Falsterbonäsets Naturvårdsförening och Kulturföreningen Calluna anordnar Havets dag vid Falsterbokanalen. Maria Lemholt är funktionär, hon har varit med de båda tidigare åren och tycker att årets upplaga är som vanligt.

– Men här är överraskande många som inte är specialintresserade av havet, det är kul.

Också Sjöräddningssällskapet är på plats för att visa upp sin verksamhet. Philip Aronsson är fyra år, han håller hårt om relingen till Sjöräddningssällskapets båt och tittar när Jan Hallberg demonstrerar organisationens vattenskoter.

– Kan du inte göra så igen?

Och Jan Hallberg tar ett varv till med skotern så att vattnet sprutar.

Tona Ishaq
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons