unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Yttrandefriheten är inte problemet – problemet är att den är hotad

De islamistiska terroristattackerna i Paris, Nice och Wien kräver mer än avståndstagande ord. Sekularismen och yttrandefriheten är under attack.
Beväpnade poliser utanför Hillelskolan, judiska skolan, på Nybrogatan i Stockholm, dagen efter terrorattentatet i Wien.
Beväpnade poliser utanför Hillelskolan, judiska skolan, på Nybrogatan i Stockholm, dagen efter terrorattentatet i Wien.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Fyra döda (en gärningsman) och ytterligare 14 på sjukhus varav sju med livshotande skador. Den islamistiska terrorattacken runt Schwedenplatz i centrala Wien är en brutal påminnelse om att den islamistiska terrorismen är ett ständigt hot i Europa (SvD 2/11).

Grymheten i de senaste attackerna är exceptionell. En lärare, Samuel Paty, fick halsen avskuren efter undervisning i yttrandefrihet. Den 18-årige gärningsmannen från Tjetjenien bad elever att peka ut läraren (SVT 18/10).

I Nice mördade den 21-årige tunisiske medborgaren Brahim Aouissaoui tre personer i en kyrka i Nice. Kyrkvaktmästaren Vincent Loques, 54, mördades medan han förberedde mässan. En kvinna i 60-årsåldern fick halsen avskuren och 44-åriga trebarnsmamman Simone Barreto Silva höggs ned och dog senare. (Expressen 30/10).

Symptomatiskt är att de grymma morden i Frankrike ledde till en debatt om yttrandefriheten, i Sverige och internationellt. Den självklara rätten att uttrycka sig satiriskt i ord och bild om religiösa och politiska auktoriteter ifrågasätts med ord som respekt och onödiga provokationer. Det letar sig in även bland ledande demokratiska världspolitiker som Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Han säger sig värna yttrandefriheten men riktar sig emot Frankrikes president Emmanuel Macrons försvar av sekularismen med ord om att man ska vara medveten om hur ord påverkar andra: “In a pluralist, diverse and respectful society like ours, we owe it to ourselves to be aware of the impact of our words, of our actions on others, particularly these communities and populations who still experience a great deal of discrimination,” sa han under en pressträff (CGTN.com 31/10).

Det är en oroande utveckling att ledande politiker lägger medansvar för våldsdåd och terrorism på den som använder sig av, upprätthåller och undervisar i yttrandefriheten. För så fort man i direkt samband med terrordåd talar om större respekt och avstånd till yttrandefrihetens gränser är det vad man gör – särskilt som ledare för ett stort demokratiskt land.

Den faktiska risken är att yttrandefriheten är hotad, inte att den utnyttjas. En av terrorismens effekter är rädslan, att självcensuren träder in. För det gör den. En chef för en tidningsredaktion har till exempel säkerheten för sin personal att tänka på, att publicera något som kan innebära en potentiell dödsfara för medarbetare är knappast en självklarhet, ens om det anses publicistiskt rätt. En rektor på en skola måste likadant se till sin anställda och barns säkerhet först. När uttalat eller outtalat hot finns rörande undervisningens innehåll – då är det troligt att undervisningen anpassas efter den verkligheten, om inte tillräckliga makt- och säkerhetsmedel finns för att möta hotet. Den som leder en skola med judiska elever kommer att behöva fundera över säkerheten på skolan, för vägarna till och från skolan och om man ska hålla öppet eller inte.

Yttrandefrihetens och sekularismens position är inte främst ett ämne för en filosofisk diskussionsklubb. Den är i ett faktiskt behov av skydd. Fler ledande politiker borde våga vara lika tydliga som Emmanuel Macron. Den som respekterar mänskligheten respekterar sekularismen och yttrandefriheten. Utgångspunkten för budskapen från demokratiernas ledare måste vara friheten, inte dess begränsningar. Talet om krav på begränsningar saluförs redan mycket skickligt av företrädare för helt andra krafter.

För religionsfriheten finns bara ett skydd: sekularismen, statens neutralitet. Det innebär att alla möter samma lagar utan särskilda anpassningar efter religiös tillhörighet eller etnicitet. Av det följer att domare och andra offentliga tjänstemän inte finns där som företrädare för sin egen person eller någon grupp utan som en representant för den neutrala demokratiska staten. Yttrandefriheten är en väsentlig del av detta; utan rätten att ifrågasätta alla ideologiska, religiösa eller andra dogmer och ismer är den ingenting.

Läs mer

Populärt dansband gör ny TFF-hymn

Sport. Ska ersätta Danne Stråheds ”Blå som stål”.
Sannex med Andreas Olsson, studiobild från SVT. Bandet ska nu göra en ny TFF-hymn.

Andningsproblem, näsblod, huvudvärk – skolans inomhusmiljö brister

Nyheter. ”Vi har fläktar på dygnet runt, alla dagar i veckan som går på max”, säger utbildningschefen.
Personal på Tångvallaskolan i Falsterbo har rapporterat om problem på grund av inomhusmiljön.

Bröllopsplaneraren: ”När andra vågen kom bokade många om”

Coronavirus. Stor osäkerhet råder på bröllopsmarknaden.
Johanna Kajson jobbar som bröllopskoordinator och har ägnat det senaste året åt att bland annat koordinera om bröllop som har fått flyttas fram.

Sofia Nerbrand: Stanna hemma – även om inte staten ber dig om det

Ledare. Var och en har ett personligt ansvar att vara en omtänksam medmänniska under pandemin. Varje dag, hur trist och jobbigt det än är.
Sofia Nerbrand: Stanna hemma – även om inte staten ber dig om det

Bedrägeri: Köpte bläckpatroner – förpackningarna fyllda med tidningspapper

Trelleborg. När en kund köpte bläckpatroner på Clas Ohlsson i Trelleborg låg det inget annat än tidningspapper i förpackningarna.
Bedrägeri: Köpte bläckpatroner – förpackningarna fyllda med tidningspapper

Innebörden av kommunismen är konstant

Ledarkrönika. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tar avstånd från kommunismen men hennes ungdomsförbund hyllar den.
Innebörden av kommunismen är konstant

Larm: Misshandel på Syster Jennys väg - man gripen

Trelleborg. En person gripen.

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten