Annons
Ledare

Vittring på splittring

Moderaterna har hittat en ny profilfråga inför valet. På söndagen lanserade partiet en kampanj för att försvara Rut-avdraget, skattereduktionen som gör det billigare att köpa hushållsnära tjänster.
Ledare • Publicerad 1 mars 2010
Kan de komma överens?
Kan de komma överens?Foto: 
Foto: 

”Skälet är att det har blivit en otroligt tydlig symbolfråga för hur de politiska alternativen ser på jobben och jobbpolitiken,” förklarade Per Schlingmann, Moderaternas partisekreterare, i Svenska Dagbladet.

Schlingmann har en poäng. Än så länge är det relativt få som utnyttjar avdraget: 92 000 personer under 2008, enligt SCB. Men en majoritet av svenskarna gillar skattereduktionen: omkring 70 procent är för och 12 procent emot, enligt en undersökning från Demoskop.

Annons

Och effekten på arbetsmarknaden är påtaglig. Omkring 11 000 människor arbetar i branschen. Enligt en aktuell rapport från Almega har tillväxten i hemservicebranschen varit 50 procent under det senaste halvåret.

Om avdraget däremot skulle dras bort tror både kunder och leverantörer att omsättningen skulle halveras. Att ta bort avdraget skulle alltså innebära att över 5 000 personer blev arbetslösa, eller åtminstone att vita jobb återigen blev svarta och därigenom mindre trygga.

Inom alliansen är stödet för Rut-avdraget starkt. Folkpartiet har till och med som mål att avdraget ska bli högre för familjer med barn under åtta år och för pensionärer över 80 år.

Men Moderaterna har sannolikt fler skäl än så till den nya kampanjen: Rut är också en fråga som tydligt splittrar de rödgröna.

I onsdags skrev Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm tillsammans med Eva Nordmark, ordförande för SKTF, en debattartikel om att det är orimligt att avveckla avdraget. Det borde istället göras om så att det får en tydligare jämställdhets- och fördelningsprofil, ansåg debattörerna.

Dagen därpå förklarade även S-ledaren Mona Sahlin att partiet är öppet för att behålla avdraget – trots att partikongressen i höstas beslutade om en avveckling. Sahlin motiverade sin hållning med att Socialdemokraterna skulle göra avdraget konjunkturanpassat och riktat mot äldre.

Förklaringen är sannolikt densamma som i skolpolitiken: Socialdemokraterna inser att Rut-avdraget är populärt bland många mittenväljare och att man kan förlora röster på motståndet.

Den sortens pragmatism har dock inte drabbat Socialdemokraternas rödgröna kompanjoner. I Ekots lördagsintervju höll Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson fast vid åsikten att skattereduktionen borde avvecklas. Men inte direkt:

”Vi kan tänka oss att ha kvar det här en kortare tid för att konjunkturen ska hinna vända. Kanske ett år eller så.”

Motståndet i Vänsterpartiet är fortfarande kompakt. Och det lär det förbli, så länge V-ledaren Lars Ohly anser att partierna fram till valet ska få driva olika linjer i en del centrala frågor.

Tidiga betyg i skolan. Sveriges insats i Afghanistan. Och nu också Rut-avdraget. Trots allt tal om enighet kvarstår flera viktiga frågor där de rödgröna inte ens är överens i frågan om de överhuvudtaget borde komma överens. Det är en splittring som alliansen lär utnyttja allt mer ju närmare valet kommer.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons