Annons
Ledare

Vinsten bor i mängden

Bostadsbrist och boprisbubbla går hand i hand. Det måste bli enklare att bygga.
Ledare • Publicerad 28 november 2012
Litet boende.Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Den 1 mars i år flyttade 21-åriga Madeleine Forsberg in i Sveriges minsta studentboende i Lund. Den lilla ettan på Kämnärsvägen är knappt nio kvadratmeter stor och uppfyller inte Boverkets normer för hur ett boende ska se ut. Men AF Bostäder i Lund ville med den nya minibostaden skapa ett billigt boende som studenter har råd att bo i.

Bostadsbolaget gick vidare och ansökte om att få bygga fler små studentbostäder. Boverket motsatte sig planerna med hänvisning till att kraven på tillgänglighet inte är uppfyllda. Först i förra veckan fick AF Bostäder klartecken av Mark- och miljööverdomstolen att bygga bostäderna med motiveringen att det är angeläget att pröva nya lösningar för att möta de behov som finns.

Annons

Detta är ett exempel på hur svårt det kan vara att i Sverige bygga bostäder som fyller ett stort behov. För höga krav på nya bostäder leder till att de som står längst från bostadsmarknaden, unga vuxna, inte har möjlighet att få ett eget boende. Bostadsbristen leder också till att priserna drivs uppåt.

Det finns en oro bland experter över hushållens skuldsättning och att stigande bostadspriser leder till en bubbla som kan spricka. Erfarenheter från andra länder i Europa visar att det skulle vara ett stort hot mot Sveriges ekonomi. Paradoxalt nog kan fler bostäder vara lösningen. Men det kräver kraftfulla åtgärder för att få upp tempot i byggandet av nya bostäder.

Bank- och byggsektorn hänger starkt ihop i Sverige. Tyvärr domineras båda branscherna av ett fåtal stora aktörer. Där finns grunden till att både banker och byggbolag kan tjäna stora pengar. Bostadsbristen driver upp priserna på bostäder med följd av både bolånen och byggpriser pressas uppåt. Det är en ond cirkel som måste brytas.

En förklaring till att det saknas bostäder är den ökande urbaniseringen, allt fler invånare flyttar till städerna. Ett ökat utbud av bostäder är den enda lösningen.

I oktober kom Hyresgästföreningen ut med en rapport om den skånska bostadsmarknaden. Slutsatsen var föga överraskande att det behövs fler bostäder i Skåne, många fler. Mest behov finns i det sydvästra hörnet av Skåne där framför allt unga vuxna söker efter en bostad. Men bostadsbristen finns i stort sett i hela Skåne, framför allt i städerna.

Regeringen har under ledning av bostadsminister Stefan Attefall (KD) dragit igång en mängd olika utredningar inom bostadsområdet. Det visar att regeringen tar bostadsfrågan på allvar och att man tänker långsiktigt.

Ändå kvarstår det grundläggande problemet. Det byggs för lite. Då gäller att öka takten och ta till större åtgärder.

Därför bör byggkraven sänkas så att det blir billigare att bygga. Hyresregleringen bör också ses över för att därigenom öka tillgången till hyreslägenheter.

Fler bostäder är en vinst för alla.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons