Vinst för arbetslinjen
När regeringen på torsdagen led ytterligare ett nederlag mot en samlad opposition, den här gången i arbetsmarknadsutskottet, gick meningarna isär om vad det innebar.
De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna har enats om att riva upp kravet att den arbetssökande måste söka jobb i hela landet för att vara berättigad till a-kassa. Istället vill oppositionen återinföra den gamla hundradagarsregeln, det vill säga att den arbetslöse under de första 100 dagarna endast måste söka jobb inom sin yrkeskategori och i närområdet.
Dessutom vill oppositionen att reglerna för att få a-kassa vid deltid ses över. I dag är den begränsad till 75 heldagars ersättning. Tidsbegränsningen håller arbetssökande borta från att söka också deltidsjobb eftersom de riskerar att helt bli utan a-kassa om deltiden inte har omvandlats till en heltid när a-kassedagarna tar slut, lyder motiveringen.
Visst är detta en prestigeförlust för regeringen, men för de arbetssökande kan det vara en vinstlott. Enligt Bertil Holmlund, professor i nationalekonomi, skulle en generös a-kassa för deltidsarbetslösa göra att fler arbetslösa kom in på arbetsmarknaden. Därifrån skulle många sedan kunna ta sig vidare till ett heltidsjobb. Steget mellan deltid och heltid är helt enkelt kortare än mellan heltid och inget jobb alls.
På sikt skulle detta kunna minska den totala arbetslösheten. Det borde ju även det där nya arbetarpartiet Moderaterna gilla. Mer arbetslinje än så blir det ju inte.