Annons
Ledare

Vinst bara fult för vissa

Ingen stormar stadshuset när byggfirmor får miljonuppdrag. Men vinst i skolor betraktar vänstern som stöld.
Ledare • Publicerad 11 augusti 2014
Vinstlyft.
Vinstlyft.Foto: Foto: BONNY HÅKANSSON / TT

På ett pressmöte i Hässleholms stadshus i förra veckan presenterades tre projekt där privata entreprenörer fått uppdrag av kommunen. Skanska Sverige har vunnit ett anbud på 77,9 miljoner kronor för att bygga nya förskolor. Göinge Bygg AB får 6,85 miljoner kronor för att renovera ett skolkök. Konsultfirman Kreera får 228 000 för att utreda förutsättningarna för en höghastighetsstation.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, görs det affärer till ett värde av 865 miljarder kronor om året i det offentliga.

Annons

Bolagen inom skola , vård och omsorg står för en mindre del, intäkterna ligger på under 100 miljarder. Det är inte friskolor och privata hemtjänstföretag som drar in storkovan när beslutsfattarna är ute och shoppar. Vinsterna går i stället till bygg- och IT-branscherna.

Under 2012 drog byggare, teknikkonsulter, fastighetsbolag och IT-företag tillsammans in 200 miljarder. De tre börsbolagen Skanska, NCC och Peab är stora spelare.

Under åren 2013-2015 ska skolor, äldreboenden, sjukhus, vatten- och avloppsnät och annan lokal infrastruktur rustas upp för 325 miljarder kronor. Lägg därtill statens satsningar på vägar och järnvägar (Den offentliga marknaden 2013).

Bilfirmor, arkitektbyråer, livsmedelsföretag tjänar pengar på att offentliga sektorn behöver fungera smidigt. Det är gott.

Men att företag inom vård, skola och omsorg ska leva under helt andra regler är däremot orimligt. Vinsterna där efter bolagsskatt ligger i snitt runt fyra procent, menar Mats Edman, chefredaktör på Dagens samhälle (Dagens Nyheter 15/10 -12).

Ändå knorras det. I en undersökning från LO instämde 85 procent av svenskarna i påståendet att privata företag inom skattefinansierad vård, skola och omsorg inte obegränsat ska få ta ut överskottet ur verksamheten i form av vinst (Novus 2012).

Men en sådan uppfattning grundas sannolikt i en sned uppfattning om verkligheten. I juni visade en undersökning från United Minds att svenskarna tror att friskoleägarna tar ut 25 procent i vinst.

Men den verkliga vinstnivån ligger på tre kronor per hundralapp, en vinst som beskattas. 76 öre togs ut i beskattningspliktig utdelning (2012, Friskolornas riksförbund).

Kommuner och landsting driver cirka 2 500 företag, och de uppmanas budgetera för ett överskott på 2-3 procent. Experter säger att över 5 procent vinst i ett företag är godkänt, men att många har 7 procent som affärsmål. Över 10 är mycket bra. Förra året gjorde Skanska en vinst på 3,769 miljarder, och en stor del av deras kunder sitter i stadshus runtom i landet. Ingen klagar.

Däremot pågår det en märklig häxjakt på ”vinst” i välfärden. Den röda elden slickar i sig företagen. Bort ska de!

Men det finns skäl till besanning. För om de som renoverar skolkök får tjäna pengar, varför får inte de som undervisar eleverna?

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons