Annons
Ledare

Vinklat om privata tandläkare i Ekot

När public service svartmålar privata alternativ kan det ge oss sämre vård, skola och omsorg. Sveriges Radios bild av privata tandläkare som skattetjuvar och skurkar förstör därför för oss alla.
Ledare • Publicerad 9 juli 2019 • Uppdaterad 10 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Martina Holmberg / TT

”Ett 50-tal privata tandläkarkliniker har avslöjats med skattefusk i Skatteverkets riktade kontroll som Ekot tagit del av. Kliniker har även hittat på patienter. Skatteverket, som presenterar sin granskning idag, menar att det handlar om kliniker som försöker lura myndigheterna medvetet” (9/7).

Så löd den korta versionen i Ekot på tisdagen, den som gick ut gång på gång i radioapparater runt om i landet. Den skattefinansierade nyhetsproducenten spred därmed bilden till skattebetalarna att privattandläkare snor deras pengar.

Annons

Sannolikt blev ett antal lyssnare upprörda. Är de privata tandläkarna skattetjuvar och skummisar? Katastrof!

Och nog hade det funnits goda skäl till ilsket röda kinder om det hade varit så, men den som lyssnade till det längre inslaget, eller till reportaget som sändes en enda gång i P1 Morgon, fick en fördjupad bild. I dessa förklarades nämligen att Skatteverket granskat 70 aktörer – som redan var misstänkta från början.

Men den delen av fakta försvann alltså i de korta inslag som sändes under dagen, vilket kan betraktas som en slags fake news, falska nyheter.

Tyvärr kan snedvriden rapportering göra att företagen mister kunder och tvingas lägga ner. Det skulle i slutändan leda till att vi blir fast med de offentligt drivna alternativen. Är de bättre? Det är långt ifrån säkert.

Många av oss har frivilligt valt de privata. 40 procent av Sveriges vårdcentraler drivs i privat regi, och enligt en undersökning från SKL drivs cirka 70 av de 100 mest uppskattade vårdcentralerna av privata aktörer.

23 procent av hemtjänsten och 21 procent av platserna på äldreboendena tillhandahålls av privata utförare. Det finns runt 2 500 friskolor, och en undersökning från Svenskt Näringsliv visade att eleverna i dem känner större studiero och är mer nöjda med delaktighet och inflytande (2018). Lärare på fristående skolor är mer nöjda med sina arbetsvillkor (Jobbhälsoindex 2018).

Det är helt klart att vi ska vara tacksamma över att privata tandläkare finns, för utan dem skulle vården närapå kollapsa. 2 657 personer väntar på besökstid till Folktandvården i Sörmland. Hos Folktandvården i Örebro kan väntetiden kan vara flera månader lång. 2018 meddelades att man i Blekinge kunde få vänta i upp till två år på en tid hos Folktandvården.

Men ett överdrivet misstänksamt mediefokus på privata aktörer i välfärden – framdriven av en vänstervriden medielogik – gör dessvärre att vi kan missa offentligt drivna verksamheter som gör fel, går över budget, vanvårdar och har löjligt långa väntetider.

En undersökning som Mats Olin från Näringslivets medieinstitut gjort visade att tre fjärdedelar av SVT:s inslag om friskolor hade en friskolekritisk vinkel, inte minst mot välfärdsföretagen. ”Tittar man på helhetsbilden av SVT:s och SR:s produktion blir det tydligt att de problemformuleringar som är typiska för public service-kanalerna påfallande ofta sammanfaller med de problemformuleringar som är typiskt ”vänster”, skrev han i Smedjan (3/1).

Det vore naturligtvis dumt att ensidigt skönmåla de privata företagen, för tyvärr finns själviska, respektlösa individer som inte skäms för att bluffa och stjäla. Det är därför utmärkt och självklart att det görs kontroller.

Annons

Men tyvärr finns även politiker som fattar beslut som försämrar skattebetalarnas välfärd, samt offentligt anställda tjänstemän som missköter verksamheterna. Det bästa vore om alla kontrollerades lika noggrant.

Liksom att medierna gjorde detsamma – samt undvek att späda på en myt om att de som driver verksamhet i privat regi är giriga skurkar. Det är de inte. Public service borde ha ett ansvar att vara mer neutrala.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons