Annons
Ledare

Vilset parti söker en väg

Äntligen stod partiledaren i talarstolen – och Håkan Juholt var inte helt olik en präst när han höll sitt första första maj-tal som ledare för Socialdemokraterna.
Ledare • Publicerad 2 maj 2011
Foto: 

Med en predikants osande energi forsade orden ur den nya partiledaren. Det är inget tvivel om att han har retorikens gåva men frågan är vart politiken pekar. Efter sitt tal på söndagen i Falun blev inte Socialdemokraternas färdriktning tydligare.

Socialdemokraterna har det inte lätt. Det klassiska arbetarpartiet utmanas på flera olika fronter. Förutom att partiet måste ta upp kampen mot den borgerliga alliansen måste Håkan Juholt också freda sig från politiska angrepp från andra håll.

Annons

På den ena sidan finns Miljöpartiet som med sin politik lockar till sig allt fler unga storstadsväljare. På den andra sidan finns Sverigedemokraterna som drar till sig traditionella socialdemokrater genom att spela på missnöjets strängar.

Socialdemokraterna har också problem med sin egen identitet. För vem är det man talar till med sin politik? Arbetaren, den klassiska S-väljaren, är inte lika lätt att identifiera i dag som förr. Det leder till att partiet uppvisar vilsenhet i det politiska landskapet. Med en nyvald partiledare borde det politiska innehållet bli klarare.

Håkan Juholts tal i Falun gick i ett rasande tempo. Det var stora ord om tillväxt, kunskap, välfärd och innovationer. Mer konkret ska barnfattigdomen avskaffas, avregleringarna ses över liksom pensionerna. Ett genomgående tema var sociala investeringar och Håkan Juholt lovade en utbildningssatsning inom välfärdssektorn och på den kommunala musikskolan. Han vill ge ungdomar vingar och hela skattepolitiken ska ses över.

Avslutningsvis tog Håkan Juholt upp att partiet vill skapa ett innanförskapets samhälle vilket var en tydlig markering till borgerlighetens bekämpande av utanförskapet.

Det låter retoriskt bra, men hur han vill uppnå detta innanförskap framgick inte. Det är också symptomatiskt i mycket av det som Håkan Juholt hittills har sagt som partiledare. Det är få konkreta förslag som han har lagt fram. Hans främsta syfte har istället varit att gjuta mod i den egna rörelsen. Frågan är om det hjälper när väljarna säger sitt. Val vinns med politik, inte retorik.

Helt klart är att den politiska polariseringen mellan blocken är på väg att öka med Håkan Juholt som ny partiledare för S. Men någon trovärdig politik är inte i sikte. Det pekar allt mer på att partiet är på väg att bli som ett bland andra. Det är en tuff resa som väntar Håkan Juholt om han vill vända den trenden.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons