Sofia Nerbrand: Vi ska varken ha ett skuggsamhälle eller stasifasoner
Informationsplikt eller angiverilagar? Hur ska man betrakta Tidöpariernas förslag om att offentliganställda kan komma att få i uppdrag att meddela om de stöter på människor som inte har rätt att vistas i Sverige?
Motståndarna kallar det angiverilagar och drar paralleller till DDR och andra totalitära stater. I synnerhet de rödgröna partierna sätter sig på tvären i allehanda lokala församlingar trots att det inte finns något färdigt förslag, men även den borgerliga trion som styr Region Skåne har skickat ett budskap till regeringen om att vårdpersonal inte bör omfattas av en anmälningsplikt.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), som driver en mycket stram politik, svarar att om man har fått ett avvisningsbeslut så ska man följa det och att det är dåligt både för individen och för samhället om man ändå stannar.
Det går knappast att skapa sig ett drägligt liv utan ett vitt arbete, förstahandskontrakt och personnummer.
”Idealet om den neutrala och oförvitliga ämbetsmannen är inte så dumt.”
Maria Malmer Stenergard får också oväntat stöd av socialdemokraten Kristina Edlund som är kommunstyrelsens ordförande i Linköping. Hon skriver på Aftonbladet Debatt (11/10) att det behövs ett ökat informationsutbyte mellan myndigheter och kommuner för att verkställa fler beslut om utvisning. Hon föreslår att de som jobbar med offentlig upphandling och kommunanställda som upptäcker skattebrott och svartarbete ska behöva anmäla. Även socionomer kan behöva få en informationsplikt.
Dessutom finns det en klar poäng att nationell lagstiftning ska respekteras av alla, inklusive kommuner och regioner – och deras anställda. Idealet om den neutrala och oförvitliga ämbetsmannen är inte så dumt. För det är inte bra att ha aktivister som fattar myndighetsbeslut.
Men finns det inte plats för empati och skydd för de utsatta? Jo. Många lärare och personal inom vården vill kunna träffa elever och patienter utan att behöva ringa Migrationsverket eller polisen för att tala om att de har en person utan uppehållstillstånd framför sig. Människor har rätt till utbildning och sjukvård, utan att känna rädsla.
Tidöpartiernas överenskommelse om informationsplikt i offentlig sektor utreds nu, och de som tittar på de intrikata avvägningarna behöver lyssna på invändningarna så att inte plikten blir för långtgående.
Samtidigt måste demokratiskt beslutad migrationspolitik genomföras. Asylsökande får sin sak prövad inom ramen för den svenska rättsstaten, och behöver rätta sig efter de beslut som fattas.
Vi ska varken ha stasifasoner eller ett utbrett skuggsamhälle i Sverige.