Annons

Patrik Oksanen: Vi får inte backa på grund av Putins hot

Väst måste hålla i och hålla ut. Ryssland behöver besegras i Ukraina.
Patrik OksanenSkicka e-post
Ledare • Publicerad 24 september 2022 • Uppdaterad 25 september 2022
Patrik Oksanen
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Protesterna mot Rysslands terrorkrig i Ukraina måste fortsätta.
Protesterna mot Rysslands terrorkrig i Ukraina måste fortsätta.Foto: Czarek Sokolowski

Vladimir Putin höjer insatserna i Ukraina. Målet är att få väst och Ukraina att backa för att ge Ryssland nya gränser. Som medel använder Putin en mobilisering om 300 000 man, mer prat om kärnvapen, falska folkomröstningar, energikriget, politisk inblandning i Italien och fredstrevare via Turkiet.

Rädsla och oro ska göra att länder i väst ska ge efter och slopa stödet till Ukraina. Därigenom kan Ryssland konsolidera sina landvinningar för att fortsätta projektet vid ett senare datum med bättre förutsättningar. Den ryska taktiken kläs av naket av Estlands statsminister Kaja Kallas som i ett videoklipp som cirkulerar på Twitter förklarar att det är ingen skillnad på den ryska taktiken i dag och den sovjetiska en gång i tiden.

”Det är ingen skillnad på den ryska taktiken i dag och den sovjetiska en gång i tiden.”
Annons

Kaja Kallas citerade den sovjetiske utrikesministern Gromyko som beskrev det enligt följande: Kräv först något omöjligt. Be inte utan kräv. Följ upp det med ett ultimatum, som att det blir kärnvapenkrig om vi inte får som vi vill – och backa inte en tum. Då kommer krafter i väst att börja erbjuda saker. I slutändan kan man få en tredjedel, eller rent av hälften, av det du inte hade.

På samma sätt kan det som har skett under den här veckan beskrivas.

Kreml har meddelat att så kallade folkomröstningar ska hållas i de fyra provinser som Ryssland i dag kontrollerar, om inte hela så nästintill. Folkomröstningarna är lika olagliga och falska som den som hölls i Krim 2014. Inget demokratiskt land erkänner omröstningarna som legitima. Den svenska regeringsformen säger uttryckligen att ”val till riksdagen eller beslutande kommunala församlingar får inte hållas på ockuperat område”. Men folkomröstningarna används för att få legitimitet i det ryska folkets ögon för vidare krigsåtgärder, inklusive hot med kärnvapen.

Ryssland har länge och väl hotat med kärnvapen och kärnvapenkrig. 2015 skrev den ryska duman till Sveriges riksdag och varnade för ett stundande kärnvapenkrig. Den ryska fäblessen för att skrämmas med atombomber visar att bomben är minst lika mycket ett politiskt som psykologiskt vapen.

Tillsammans med mobilisering ska väst och Ukraina inse att Ryssland inte tänker acceptera en förlust. ”Hela världen borde be för att Ryssland vinner kriget, för det finns bara två sätt detta kan sluta på: antingen vinner Ryssland, eller kärnvapenapokalyps”, menade Putins oligarkkompis Konstantin Malofejev i en intervju. Malofejev har gjort sig ökänd för att stödja den rysk-ortodoxa kyrkan och sponsra högerpopulistiska och nationalistiska organisationer.

Russia Todays chefredaktör, propagandisten Margarita Simonjan twittrade att Zelenskyj i dag säger att han inte tror att Ryssland kommer att använda kärnvapen. Men kom då ihåg att den ryske oppositionspolitikern Navalnyj sade för två år sedan att att han inte trodde att han skulle bli arresterad. Nu sitter han fängslad.

Vice ordföranden i säkerhetsrådet, tidigare presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev följde upp med ett meddelande i appen Telegram att Ryssland är berett att försvara sina territorier (med syftning på de områden som illegalt nu ska anslutas från Ukraina) med alla medel, inklusive kärnvapen. Och det finns inte någon återvändo.

Om inte kärnvapen och mobilisering räcker så räknar Putin med att investeringarna i bland Italien ska betala av sig i helgen. Den koalition som ser ut att vinna kan beskrivas som nyanser av Kreml. Berlusconi är en gammal kompis som besökt det illegalt annekterade Krim och Salvini, som leder Lega, har sprungit runt med en Putin t-tröja.

”Moskva gör så här, för att vi ska börja ge efter och ge bort delar av Ukraina.”

Italiens bröder har rötter som går tillbaka till diktatorn Mussolini, men har hittills haft en annan linje i fråga om Ukraina än sina koalitionspartner. Det undermineras dock genom samarbetet. Däremot är alla tre partier djupa EU-motståndare, vilket innebär att det kan bli svårare för EU att hålla ihop under vintern. Rysslands energikrig med stigande elpriser och hög inflation kommer att göra vintern svår för många européer och det missnöjet kommer öka trycket på regeringar att göra något. Putin hoppas att det trycket ska ge Ryssland vad Ryssland vill ha.

Det här har kryddats med signaler via Turkiet om att Ryssland vill ha en vapenvila. Turkiets ledare Erdogan sade att Putin i samtal med honom ska ha sagt att han vill ha ett slut på kriget ”så snart som möjligt”.

Annons

Det är i den här politiska krigföringens toxiska cocktail som Estlands statsminister Kallas varning inte får glömmas bort. Moskva gör så här, för att vi ska börja ge efter och ge bort delar av Ukraina. Det finns inget som talar för att Putinregimen skulle vara nöjd med bara detta. Efter en eftergift kommer nya krav på det omöjliga.

Den tillträdande svenska regeringen kommer att vara ordförandeland i EU under nästa halvår. Vikten att hålla ihop EU när det gäller att vänja sig av med rysk gas och fortsätta stödja Ukraina på alla sätt kan inte nog understrykas. Europas, och Sveriges, framtid avgörs just nu av vår kollektiva beslutsamhet.

Patrik Oksanen är fristående kolumnist på ledarsidan, senior fellow på tankesmedjan Fri värld samt ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Annons
Annons
Annons
Annons