Annons
Ledare

Verksamheten är målet – inte unionen i sig

I november förra året hettade det till i fråga om EU:s jordbruksstöd. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) argumenterade för att jordbruksstödet ska minskas. Sådan är Sveriges linje.
Ledare • Publicerad 1 april 2011
Fråga inte vad pengarna kan göra för EU utan vad EU kan göra för pengarna. På bilden EU-parlamentariker i Strasbourg.Foto: 

Svenska skattepengar ska inte skickas till franska och spanska bönder. Jordbruket måste, liksom andra näringar, klara sig utan statliga subventioner. Dessutom medför jordbruksstödet den olyckliga bieffekten att det omöjliggör för utomeuropeiska, osubventionerade, bönder att konkurrera med de subventionerade européerna.

Vi betalar miljoner för nöjet att köpa franskt istället för asiatiskt eller afrikanskt.

Annons

Centerpartiets Roger Tiefensee och Fredrick Federley kritiserade Ohlsson, med argumentet att Sverige inte får något att säga till om i frågan om man säger som man tycker.

Tyvärr är Tiefensee och Federley inte ensamma om den här sortens nödargument. I Sydsvenskan skriver Ohlssons partikollegor, Europa­parlamentarikerna Cecilia Wikström, Olle Schmidt och Marit Paulsen, att Sveriges ”ytterkantsposition” försvårar vår möjlighet att påverka EU:s politik. Ytterkantspositionen illustreras med ett citat av statsminister Fredrik Reinfeldt, om att EU:s budget borde ligga ”väl under 1 procent av EU:s samlade bruttonationalinkomst”.

Det skulle innebära en nedskärning motsvarande minst ett par hundra miljarder svenska kronor, ojar sig de folkpartistiska parlamentarikerna. Ja, tänk så hemskt, var ska man hitta de pengarna?

Tänk om de hade lyft luren och ringt sin partikollega Birgitta Ohlsson i det läget. Istället öppnar Paulsen, Wikström och Schmidt för att EU borde kunna ta ut skatt direkt från sina medborgare.

Det skulle göra skattesystemet än svårare att överblicka, och minska medborgarnas inflytande över skatter och avgifter. Dessutom är svinn och slöseri redan i dag stora problem inom EU. Med skatteintäkter direkt till unionen skulle problemen knappast bli mindre.

Men det verkligt beklagansvärda är de tre parlamentarikernas fokus på att EU behöver pengar, istället för på vad EU behöver pengarna till. Deras mål tycks inte vara unionens verksamhet, utan unionen i sig.

Förhoppningsvis lyssnar Folk­partiet hellre på Birgitta Ohlsson än på sina Europaparlamentariker. Vid osäker­het kan folkpartisterna läsa sitt eget budskap i partiets EU-program från 2009: ”Nya uppgifter för unionen ska så långt möjligt finansieras inom nuvarande budgetram. En avveckling av det gemensamma jordbruksstödet och en reformering av regionalpolitiken ska inledas i samband med den budgetöversyn som nu pågår. Jordbruksstöden ska vara avskaffade 2015.”

Cirka 40 procent av EU:s budget går i dag till budgetposten jordbruk och miljö. Se där, det finns pengar att ta av. Så låt oss genast stryka EU-skatten från dagordningen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons