Annons
Ledare

Verklig klimatpolitik utan MP

Miljöpartiet är bättre på att göra plakat än att agera klimatsmart. Koldioxidutsläppen kräver seriös politik.
Ledare • Publicerad 10 september 2014
Plakatduo.Foto: Foto: FANNI OLIN DAHL TT

”Ska vi låta klimatförändringarna få fortsätta med långt större konsekvenser än att det saknas snö i pulkabacken?” ”Vi tycker att det är dags för en varmare politik, där vi satsar på klimatet, skolan och jobben”.

I Miljöpartiets reklamfilm talar språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin allvar med oss. Uppmaningen går inte att ta miste på. Röstar man på Miljöpartiet blir klimatet bättre.

Annons

Miljöpartiet använder gärna klimatet i sin politiska retorik och marknadsföring. Svårare har de gröna att svara på frågor om effekterna av den föreslagna politiken. Som om hur nationella åtgärder påverkar de globala utsläppen av växthusgaser och därmed klimatet. Blir det lägre temperaturförändringar och mindre våldsamt väder om MP får igenom sin politik? Den som frågar partistaben kan förvänta sig oseriösa svar av slaget ”Flash: Sverige har ingen egen liten atmosfär.” (Erika Karlénius, politisk sekreterare och riksdagskandidat för MP, på Twitter)

Klimatförändringarna förtjänar att tas på större allvar. Halterna av koldioxid, metan och lustgas i atmosfären nådde rekordnivåer förra året, enligt en färsk rapport från FN-organet Meteorologiska världsorganisationen, WMO. Den årliga ökningen av koldioxidkoncentration i atmosfären var större mellan 2012 och 2013 än något annat år sedan 1984.

WMO:s generalsekreterare Michel Jarraud slår fast att klimatet förändras och vädret blir extremare.

Utfasningen av fossila bränslen måste ske globalt. Då handlar det om internationella överenskommelser och skatter. Sveriges andel av utsläppen ligger någonstans kring en tusendel.

I den mån det finns nationell klimatpolitik gäller det att använda rätt medel för att uppnå målen om utsläppsminskningar. Utsläppen från trafiken, som står för en tredjedel av de svenska koldioxidutsläppen, kan minska. Där har MP:s ökade koldioxidskatter effekt. Det kan vara den effektivaste metoden för att få ner utsläppen. Dock är det inte självklart att minskade utsläpp i Sverige leder till motsvarande minskning globalt.

Det viktigaste bidraget till att hålla nere svenska koldioxidutsläpp har dock vattenkraften och kärnkraften stått för. När MP vill avveckla nuvarande kärnkraftverk och säger nej till nästa generations kärnkraft innebär det att Sveriges bidrag till koncentrationen av växthusgaser i atmosfären blir väsentligt högre än det annars skulle ha varit. Svensk utvecklad teknik skulle också kunna bidra till säkrare kärnkraft och snabbare reducering av koldioxidutsläppen i stora utsläppsländer som Kina och Indien. Det vore i så fall något som liknar klimatpolitik. För visst är det sant att Sverige inte har en egen liten atmosfär.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons