Annons
Ledare

Växande EU välkommet

Med Kroatien som nytt EU-land bekräftas unionens idé som fredsprojekt.
Ledare • Publicerad 29 juni 2013
EU-toppar – Catherine Ashton, Angela Merkel och Herman Van Rompuy.
EU-toppar – Catherine Ashton, Angela Merkel och Herman Van Rompuy.Foto: Yves Herman

På måndag blir 27 medlemsländer 28. Det handlar om Kroatiens inträde i den Europeiska unionen, en nyhet som inte väckt den uppmärksamhet och entusiasm som den förtjänar. Orsaken finns i den seglivade kris som EU nu genomgår.

Men det är lätt att glömma att unionen har en stark dragningskraft för utomstående länder. Det är positivt, EU:s framtid finns i att utvidgas.

Annons

På fredagen kom beskedet att EU ska inleda medlemsförhandlingar med Serbien senast i januari nästa år. Nu lär det dröja länge innan landet godkänns som nytt EU-land men beskedet bekräftar än en gång unionens bärande idé som fredsprojekt; med Kroatien och Serbien i samma union är konflikterna på Balkan definitivt historia.

På längre sikt kanske även Kosovo och Turkiet blir nya EU-länder. Men då vill det till att länderna verkligen uppfyller alla krav på välskötta finanser och att de mänskliga rättigheterna inte kränks.

Kroatien har fått gå igenom en lång process för att till sist godkännas som EU-medlem. Det har varit gott både för landet och för unionen. När Kroatien ansökte om medlemskap för tio år sedan var det ett krigshärjat land. Ett decennium senare råder det fred med grannländerna och landet utvecklats till en stabil demokrati. Korruptionen är dock utbredd i landet och det senaste åren har ekonomin drabbats av en djup nedgång.

För EU:s del är det bra att medlemsförhandlingarna har fått ta tid. Vissa länder, till exempel Rumänien och Bulgarien, har släppts in i unionen utan att helt uppfylla alla krav. Det har straffat sig senare. När ett land väl är medlem är det svårare att ställa det till svars för sina brister.

Men den Europeiska unionen ska inte ses som en räddningsplanka för krisande länder. Varje land måste i grunden ta ansvar för sin egen ekonomiska utveckling. Den stora styrkan finns istället i att varor, tjänster och inte minst människor lättare kan röra sig över nationsgränser. Den så kallade inre marknaden öppnar upp för handel på lika villkor, till fördel både på för medlemsländerna och EU:s medborgare.

Och ju fler medlemmar i EU, desto bättre kan den inre marknaden fungera. Kroatien på måndag och kanske Serbien, Kosovo och Turkiet i framtiden.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons