Annons
Ledare

Petter Birgersson: Väst sviker Ukraina i luftförsvaret

Väst sviker när Ryssland tillåts fortsätta sitt terrorkrig utan att Ukraina får bästa möjlighet att försvara sig. Det akut viktigaste i Europa är att stärka Ukrainas luftvärn.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 17 april 2024 • Uppdaterad 18 april 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Eb ukrainsk räddningsarbetare släcker elden efter Rysslands attack mot kraftverket i Trypilska.
Eb ukrainsk räddningsarbetare släcker elden efter Rysslands attack mot kraftverket i Trypilska.Foto: Ukrainian Emergency Service via AP

”Det kom elva robotar flygande. Vi sköt ner de första sju. Fyra förstörde Trypilska. Varför? För att det inte fanns fler luftvärnsrobotar.” Orden är Volodymyr Zelenskyjs. Den ukrainske presidenten kan konstatera att det går att försvara sig mot Rysslands terrorbombningar. Men det kräver att Ukraina får stöd full ut från Väst. Det på samma sätt som Israel fick kraftfull assistans från USA, Storbritannien och Frankrike vid den iranska terrorstatens omfattande anfall, då bara några få robotar nådde sina slutmål.

Det framgångsrika försvaret mot Irans attack visar att det finns möjlighet att med luftvärn och flygvapen skydda ett land även mot avancerade medeldistansrobotar och kryssningsmissiler, inte enbart mot de enklare patrullrobotar, eller drönare, som iranska Shahed 136. Däremot förefaller den amerikanska viljan att försvara Israel större än den att försvara Ukraina. Ukraina har amerikanska Patriot-system, men de räcker inte. Och amerikanskt flygvapen tänker USA inte sätta in.

Annons

Den uppfattning president Joe Biden står fast vid är att USA inte är i krig med Ryssland och att amerikanska plan som försvarar Ukraina mot Rysslands attacker skulle innebära det. Matthew Miller, talesman för USA:s utrikesdepartement förklarade vid en presskonferens på tisdagen att USA har en helt annan relation med Israel och att USA inte är i direkt militär konflikt med Ryssland vilket skulle krävas för att sätta in amerikanska plan över Ukraina i syfte att motverka ryska attacker. ”Och vi kommer inte att hamna i direkt militär konflikt med Ryssland”.

Till skillnad från vad självpåtagna ”fredsaktivister” hävdar i sina utfall mot Nato-medlemskap och Sveriges avtal med USA, är det alltså så att USA är defensivt i Ukraina-konflikten. Det är snarast försiktigheten mot Ryssland som är påtaglig.

Den hållningen gäller också de starkaste politikerna i Europa. Olaf Scholz, förbundskansler i Tyskland, har också han betonat att Tyskland inte är i krig med Ryssland. Problemet med resonemanget är att Ryssland anser sig vara i krig med Väst som helhet (SvD 22/3). Och förstås, konkret, att Ukraina lämnas alltför ensamt och utan det nödvändiga försvar som nationen har rätt till.

Så fortsätter terrorbombningar, som dödar och slår ut elförsörjning och andra väsentligheter i Ukraina. Och därför tvingas president Volodymyr Zelenskyj konstatera att luftvärnsrobotar inte heller denna gång räckte till. Ryssland tillåts fortsätta att terrorbomba med fruktansvärda konsekvenser och Ukrainas befolkning får betala det ofattbart höga priset.

Väst kan inte komma undan sitt moraliska ansvar eller sin del av kostnaden. Att skjuta upp den är kopplat till en enorm ränta som tickar på för varje dag som går. Det minsta Ukraina kan begära är att få bästa tillgängliga luftvärn och massor av ammunition. Sverige bör ta täten för att Norden och EU kliver fram rejält mycket mer för egen del och för att trycka på att USA inte sviktar.

Annons
Annons
Annons
Annons